Počinje sezona grijanja
0

Veće cijene plina, ali i ostalih energenata

Sarajevo-x.com
Sa promjenom vremena i nižim temperaturama koje su aktuelne širom Bosne i Hercegovine počinju pripreme za novu sezonu grijanja. Visoke cijene energenata će značajno djelovati na kućne budžete bez obzira na vremenske prilike koje će vladati u zemlji, posebno ove sezone kada je njihova cijena izrazito visoka.

Cijena svih energenata, koji se tradicionalno koriste u Bosni i Hercegovini, bilježi rast, tako je cijena plina povećana za 10 posto dok je cijena lož ulja povećana za 12,1posto u odnosu na prethodnu sezonu. Posebno je značajno povećanje cijene električne energije od 15,77 posto.

Cijene plina (0,78 KM/m3) i lož ulja (1,85 KM/l) se približavaju cijenama iz 2008. godine, kada su bile izrazito visoke i diktirane rusko-ukrajinskim sporom. Plin je ove sezone, u odnosu na 2008. godinu, jeftiniji za samo 0,05 KM/m3. U sklopu ranijih istraživanja Energis je pratio troškove grijanja prosječnog sarajevskog domaćinstva koje koristi plin kao osnovni energent.

Istraživanje je pokazalo da će domaćinstvo plaćati dodatno 107,59 KM za potrošnju plina u toku šest mjeseci grejne sezone. Isto domaćinstvo je u navedenom periodu plaćalo električnu energiju prosječno 85 KM ili 510 KM ukupno. Po novim cijenama plaćati će 15,77 posto više ili 590 KM, što je povećanje za 80 KM. Uz više cijene goriva za automobile, domaćinstvo će plaćati 15 posto više za istu količinu energenata u odnosu na prethodnu sezonu, ili najviše u zadnjih 5 godina.

Situacija je slična i sa ostalim energentima, tako da kubni metar bukovog drveta za loženje iznosi između 79 i 90 KM (povećanje za 10 KM u prosjeku), a tona uglja između 135 i 195 KM i bilježi blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrajući ove podatke, kao i najave da će cijene energenata i dalje rasti, pravo je vrijeme da se počnu primjenjivati osnovne mjere energetske efikasnosti. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis će u narednom periodu na svom portalu Energis.ba predstaviti savjete, prijedloge i praktična rješenja o načinima smanjivanja potrošnje energije bez narušavanja uslova stanovanja. Energetska efikasnost može smanjiti potrošnju energije i do 40 posto, što su značajne uštede kako u ekonomskom tako i u okolinskom smislu.