Upravljanje otpadom
79

Tuzla dobila prvi centar za odvajanje sekundarnih sirovina u BiH

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U cilju što efikasnijeg rješavanja problema odlaganja otpada na deponiju u Tuzli danas je u ovom gradu u rad pušten centar za prikupljanje sekundarnih sirovina, prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

U centru koji se nalazi u neposrednoj blizini kompleksa panonskih jezera u Tuzli građanima je omogućeno odlaganje papira, kartona, plastičnih boca, plastike, limenki, metala, staklene ambalaže i starih baterija.

U realizaciji ovog projekta bili su uključeni Grad Tuzla, Javno komunalno preduzeće (JKP) Komunalac, Centar za ekologiju i energiju te Eko život kao ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH.

Prema riječima direktorice Centra za ekologiju i energiju Džemile Agić, cilj ovog projekta koji je finansijski podržala Ambasada Švicarske u BiH, također je i uvođenje novog načina upravljanja otpadom u Tuzli koji će se u narednom periodu primjenjivati, a bit će prema standardima Evropske unije.

"Centar za primarnu selekciju otpada je namijenjen svim građanima, odnosno onima koji su svjesni da trebamo napraviti promjene i podržati grad u promjenama. Svi koji žele, otpad u svojim domaćinstvima mogu sortirati te ga donijeti i odložiti u centar. Nadam se da će građani pokazati svoju svjesnost jer prvi put imaju mogućnost da na adekvatan način odlažu otpad, uz to da su sigurni da će on završiti na recikliranju", kazala je Agić.

Upravljanje centrom preuzelo je JKP Komunalac iz Tuzle. Nakon što dođe do punjenja centra, djelatnici spomenutog preduzeća će ga prazniti, a otpad će nakon toga ići na baliranje i prodaju firmama koje se bave otkupljivanjem i recikliranjem sekundarnih sirovina.

"U BiH nažalost nemamo određenih zakona koji regulišu upravljanje otpadom i ponestaje nam prostora za deponovanje. U svakom slučaju mi ćemo morati nastaviti sa aktivnostima, a ovo je samo početak toga. Pozivam građane da uzmu učešće i skupa damo jedan doprinos u smanjenju proizvodnje otpada", istakao je direktor JKP Komunalac Admir Bećirović.

U narednom periodu planirano je otvaranje sličnih centara na još nekoliko lokacija u Tuzli.