Višemilionski projekt
278

Tuzla dobija prvu javnu garažu na četiri etaže, konačno se rješava veliki problem pored UKC-a

A. K.
Lokalitet na kojem će se graditi prva javna garaža u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokalitet na kojem će se graditi prva javna garaža u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Višegodišnji problem nedostatka parking mjesta u obuhvatu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli uskoro bi trebao biti riješen izgradnjom prve javne garaže u tom gradu. Kako je potvrđeno za Klix.ba, garaža na četiri etaže će biti izgrađena na prostoru trenutnog parkinga koji se nalazi pored glavnog ulaza u UKC.

Usluge tuzlanskog UKC-a svakoga dana koristi na hiljade pacijenata, a veliki broj njih automobilima dolazi do kompleksa. No, tu problem nastaje zbog nedostatka parking mjesta pa su vozila nerijetko parkirana po trotoarima okolnih naselja, što ugrožava sigurnost pješaka koji su prinuđeni kretati se po cesti.

Ovaj višegodišnji problem uskoro bi trebao biti riješen izgradnjom prve javne garaže u Tuzli, a koja će se nalaziti i neposrednoj blizini UKC-a, potvrđeno je za Klix.ba iz Javnog preduzeća Saobraćaj i komunikacije.

"Lokacija za javnu garažu je na zemljištu UKC-a, a već imamo izrađeno idejno rješenje. Ona će biti na četiri etaže sa 450 parking mjesta, što će zadovoljiti sve trenutne potrebe tuzlanskog UKC-a. Formiran je radni tim u kojem se nalaze predstavnici UKC-a, Grada Tuzle i Saobraćaja i komunikacija te smo krenuli u pribavljanje neophodne dokumentacije, a kako bismo dobili sve neophodne saglasnosti", kazao je za Klix.ba direktor Saobraćaja i komunikacija Nedžad Malikić.

Kompleksan projekat

Prema projektu, UKC Tuzla će dati zemljište, dok će Saobraćaj i komunikacije kao investitor izgraditi garažu. Preliminarno, vrijednost projekta bi mogla biti minimalno pet ili šest miliona konvertibilnih maraka, ali tačan iznos će detaljno biti utvrđen kroz projektnu dokumentaciju.

"S obzirom da je riječ o kompleksnom projektu, nakon što dobijemo urbanističku saglasnost, krenut ćemo u ishodovanje građevinske dozvole. Prije toga ćemo uraditi glavni i revidirani projekat. Paralelno imamo mogućnost raspisivanja javne nabavke kojoj će prethoditi iznalaženje kredita. Očekujem da sve možemo završiti do jeseni, kako bismo tada uveli izvođača u realizaciju", pojašnjava nam Malikić.

Ovim projektom pored izgradnje javne garaže planirano je i uređenje saobraćajnica koje gravitiraju tuzlanskom UKC-u, a nalaze se u prilično lošem stanju.

S druge strane, na saobraćajnicama Tuzle iz dana u dan se bilježi sve veći broj automobila, a trenutni parking kapaciteti ne mogu zadovoljiti potrebe. Malikić ističe da kontinuirano rade na povećavanju broja parkirnih mjesta pa je tokom prošle godine formirano njih blizu 250, dok je u ovoj godini planirano dodatnih 150, izuzev javne garaže.

"Slažem se da na svakom lokalitetu nemamo dovoljno parking prostora, negdje je to manje, dok postoje i lokaliteti sa viškom parking mjesta. To se posebno odnosi na parkirališta u neposrednoj blizini panonskih jezera, a koja su poluprazna izvan sezone. Zbog toga građanima savjetujem da je nekada bolje i tu ostaviti automobil pa prošetati 100 ili 200 metara do željene lokacije, nego parking mjesto tražiti u strogom centru grada, koje je shodno zoni skuplje", dodaje Malikić, naglasivši da se nakon prve javne garaže planira izgradnja i još nekoliko njih.

Izgradnja poligona za obuku vozača

Saobraćaj i komunikacije ove godine realizaira i još jedan projekat, koji se odnosi na izgradnju poligona za obuku vozača A i B kategorije. Početak radova se očekuje tokom ovoga mjeseca, a poligon će biti smješten na parceli u blizini pijace kod nekadašnjeg Siporeksa i fabrike detrdženata Dita.

"Služba za komunalne poslove Grada Tuzle ishodovala je sve neophodne saglasnosti, a isto tako je obezbijedila i zemljište za izgradnju. Nama je to sve dato na izgradnju i upravljanje. Projekat je vrijedan 236.000 KM sa PDV-om, sve postupke smo završili vezano za javnu nabavku i mogu reći da je ovaj projekat veoma bitan za sve naše buduće vozače jer će dobiti početnu tačku za pohađanje prvih časova", ističe Malikić.

Poligon će biti savremenog tipa, a sadržavat će sve ono što je neophodno za početno savladavanje upravljanja motornim vozilom.

"Nakon izgradnje od resornog kantonalnog ministarstva ćemo ishodovati neophodne saglasnosti, a prema planu, svi radovi, koji podrazumijevaju i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, bi trebali biti završeni tokom aprila ove godine. Za očekivati je da će on biti funkcionalan od sredine aprila, odnosno početka maja", zaključuje Malikić.

Osim početnicima pri polaganju vozačkog ispita, poligon će biti na raspolaganju i onima koji su ranije ostvarili pravo dobijanja vozačke dozvole, ali iz nekog od razloga nakon toga nisu sjedali za volan automobila.