BiH
1

Tuzla: Daljinsko grijanje u 337 stambenih i poslovnih objekata

SRNA
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Tuzli je, u okviru procesa toplifikacije stambenih i poslovnih objekata od 2001. do 2014. godine, na toplovodni sistem daljinskog grijanja priključeno 337 stambenih objekata, ustanova, škola i bolnica, čija ukupna površina grijanja iznosi 256.373 metra kvadratna.

Na sistem daljinskog grijanja na bazi kogeneracije priključene su 3.962 stambene jedinice, koje se nalaze u okviru stambenih objekata, saopćeno je danas iz tuzlanske Gradske uprave.

U okviru ovog projekta, nastavljaju se radovi na širenju toplovodne mreže i priključenja domaćinstava na sistem daljinskog grijanja u Mjesnoj zajednici Bukinje, dok će se u ovoj godini realizovati toplifikacija novih zona, odnosno individualnih stambenih objekata u naseljima Šićki Brod, Kula, Tušanj i Batva.

Ovim projektima, dodaje se u saopćenju, nastavlja se strateško opredjeljenje grada Tuzle za stvaranje što boljih uslova života u gradu, afirmacije daljinskog grijanja kao najboljeg načina zagrijavanja gradskih sredina i zaštite životne sredine.

Za sve ove projekte pripremljena je tehnička dokumentacija, koje treba da prati i izrada studije dugoročnog snabdijevanja toplotnom energijom iz Termoelektrane "Tuzla".

Ovo je jedan od ciljeva strategije razvoja grada Tuzla, koja danas ima jedan od najvećih sistema daljinskog grijanja u jugoistočnoj Evropi na bazi kogeneracije, navodi se u saopćenju.

Projekat toplifikacije naselja u Tuzli je sveobuhvatan proces koji uključuje mašinske i građevinske radove na izgradnji toplovodne mreže, te radove građevinske, elektro i mašinske radove na ugradnji toplinskih podstanica.