Razriješene dileme
0

Tuzla: Agronomija će se izučavati na Tehnološkom fakultetu

Piše: D. Brkić
Tehnološki fakultet u Tuzli
Tehnološki fakultet u Tuzli
Konkurs za prijem 30 studenata na studijski smjer agronomija, koji će po prvi put izučavati u Tuzli, uzburkao je strasti na Univerzitetu u Tuzli. Naime, nakon što je Senat Univerziteta 7. septembra donio odluku o osnivanju novog studijskog smjera, Vlada TK je nedavno dala saglasnot za upis 30 studenata na agronomiju.

Međutim, ostala je nepoznanica ko su predavači na novom studijskom smjeru, ko će finansirati studij, te da li postoji ekonomska isplativost. Dileme je donekle razriješila resorna ministrica Nađa Avdibašić – Vukadinović.

“Univerzitet u Tuzli je od Vlade TK tražio upis 120 studenata na studij agronomije. Vlada TK je odobrila upis 30 studenata, koji će sami sebi finansirati, odnosno bit će upisani kao studenti za vlastite potrebe”, kaže ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Nađa – Avdibašić – Vukadinović.

Ministrica navodi kako će predavači na studiju agronomije biti tuzlanski profesori sa Prirodno – matematičkog i Tehnološkog fakulteta, te da u tom pogledu neće biti novih novčanih izdataka.

“Korigovali smo svoju odluku o mjestu gdje će se izučavati agronomija. Prvobitno je bilo odlučeno da se izučava na Prirodno – matematičkom fakultetu, a naknadno je odlučeno da se premjesti na Tehnološki fakultet”, kaže ministrica Avdibašić – Vukadinović.

Inače, studijski smjer agronomije neće se organizovati ako prijemni ispit ne prođe najmanje 15 kandidata ili 50 posto od broja predviđenog za upis.