|

Tužiteljstvo Srbije podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića

Tužiteljstvo Srbije podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića
0
F
FENA
9.11.2007. u 17:03
0
komentara
0

dijeljenja
Tužiteljstvo Srbije podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića Foto: FTV
Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da je danas poslijepodne podignuta optužnica protiv Ilije Jurišića, nekadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla za učešće u navodnom zločinu u ratnom slučaju "Tuzlanska kolona".
Vukčević navodi da je Tužiteljstvo za ratne zločine ocijenilo dokaze protiv Jurišića te ustanovilo da ima osnova za podizanje optužnice protiv njega.

Jurišić se optužnicom tereti za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Kako navodi glasnogovornik Tužiteljstva Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić, optužnica Jurišića tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Republike BiH, kao visoki starješina u službi DB-a angažiran na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne bezbjednosti Tuzla, izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA, kada je, kako se navodi u optužnici, poginulo najmanje 92 vojnika i ranjeno najmanje 33 vojnika i uništen veći broj vojnih sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe navodi se u optužnici snajperisiti su s obližnjih zgrada ubijali vozače vojnih vozila i na taj način blokirali dalji prolaz kolone i njeno napuštanje Tuzle.

Nakon što je optužnica podignuta Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije predložilo je da se Iliji Jurišiću produži pritvor u beogradskom zatvoru, gdje se nalazi od 11. maja kada je uhapšen na beogradskom aerodromu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.