{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Željka Kovača

F
13.9.2007. u 13:15
0
0
Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Željka Kovača
0
Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Željka Kovača
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu, a Sud BiH potvrdio, protiv Željka Kovača, direktora i vlasnika društva "Kovač” d.o.o. Posušje.
Optuženi Kovač tereti se da je u svojstvu direktora i osobe ovlaštene za zastupanje preduzeća „Kovač“ d.o.o. Posušje, sa sjedištem u Posušju, od 3. do 14. maja 2005. kao porezni obveznik, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, robu vrijednosti 72.200 KM, nabavljenu od raznih dobavljača, prodao njemu poznatim kupcima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnicom se tereti da promet proizvoda i usluga nije prijavio, niti je na isti obračunao i platio porez, a da bi to prikrio, na temelju bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za daljnju prodaju pravnoj osobi „Vega company“ d.o.o. Kneževo, sačinjavao fiktivne račune i otpremnice, lažno prikazujući da je robu prodao.

Optuženi se tereti i da je gotov novac primljen od njemu poznatih kupaca za ovu robu žiralno prikazao u platnom prometu „Kovač“ d.o.o. Posušje, u skladu s fiktivno sačinjenom dokumentacijom, a gotov novac direktno ili posredstvom posrednika predavao vlasniku „Vega company“ d.o.o. Kneževo radi polaganja na račun „Vega company“ d.o.o. Kneževo i istovremenog transferiranja na račun „Kovač“ d.o.o. Posušje.

Optuženi se tereti da je na ovaj način izbjegao i nije platio porez na promet proizvoda u iznosu od 14.400 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: