{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužiteljstvo BiH iznijelo nove dokaze za ponovno određivanje pritvora Budimiru i ostalima

F
5.6.2013. u 11:15
0
62
Tužiteljstvo BiH iznijelo nove dokaze za ponovno određivanje pritvora Budimiru i ostalima
0
Tužiteljstvo BiH iznijelo nove dokaze za ponovno određivanje pritvora Budimiru i ostalima
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Tužitelj Oleg Čavka je na današnjem ročištu pred Sudom BiH za ponovno određivanje pritvora za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana i Hidajeta Halilovića obrazložio detaljno ovaj zahtjev te iznoseći nove dokaze za ponovno određivanje pritvora, prezentirao sadržaj niza presretnutih razgovora navedene četvorke, a koji su ukazivali na utjecaj za pomilovanje određenih osuđenika.
Između ostalog, Čavka je naveo da su o pomilovanju između sebe razgovarali Petar Barišić i Živko Budimir, a i izvjesna Mira Čorić, pa i Suad Kulosman.

Podsjetio je da je SIPA iz kancelarije Živka Budimira izuzela dokumentaciju, koja je pokazala da je na predmetima pomilovanja aktivno učestvovao i Vinko Drinovac.

"U donošenju odluka o pomilovanjima, kako je pokazala izuzeta dokumentacija, Živko Budimir se konsultirao s prijateljima, ratnim drugovima i tadašnjim članovima svoje novosnovane stranke: Tihomirom Šarcem, Edibom Bubalom i Stankom Primorcem", kazao je Čavka.

Nadalje, dodao je, prisluškivanjem i presretanjem razgovora otkriveno je da je Barišić imao aktivnu ulogu u pomilovanju Adija Karića i Admira Kulovca. Također, istraga je pokazala da je na ime pomilovanja Kulovca, avansno uplaćeno 7.000 KM, nakon čega je Petar Barišić nazvao predsjednika i rekao mu da je završio posao, naveo je Čavka.

"Indikatvno je da je na stolu predsjednika Živka Budimira, u trenutku kada je SIPA ušla u njegov kabinet, bila dokumentacija slučaja Admira Kulovca", rekao je Čavka.

Kako je naveo, SIPA je također izuzela i evidencije koje je vodio Budimir ili njegovi saradnici o urgencijama za pomilovanja gdje je čak navedeno ko je za koga tražio urgenciju. Čavka je podsjetio da je za vrijeme Budimirovog mandata pomilovano 50 osuđenih ubica, jedan ili dva silovatelja te niz osoba osuđenih za teška razbojništva.

Također, iznio je podatak da je Mersed Hadžić pomilovan nakon urgencije prijatelja Živka Budimira iz Zagreba.

"Tvrdim da je puno puta Budimir nasamaren od svojih suradnika, ali je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagovao - ustvrdio je Čavka.

Tužilaštvo BiH za Živka Budimira i ostale traži ponovni pritvor jer prvoosumnjičeni Budimir i drugoosumnjičeni Petar Barišić imaju državljanstvo Republike Hrvatske te Tužilaštvo smatra da će u precesu iznošenja novih dokaza ova dvojica iskoristiti dvojno državljanstvo i napustiti teritoriju BiH.

Tužitelj Čavka je istakao da je u toku analiza svih razgovora koji su obavljeni sa službenog telefona Budimira i nagovijestio da je riječ o obimnom materijalu.

U toku je jednosatna pauza, nakon čega se govoriti advokati odbrane četvorice osumnjičenih.

Ročište pred sudijom za prethodni postupak u predmetu "Živko Budimir i drugi" održava se danas u Sudu BiH, nakon što je nadležno vijeće Suda BiH uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH i ukinulo ranije rješenje od 24. maja, kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u ovom predmetu.

Predsjednik FBiH Živko Budimir pušten je iz pritvora na temelju spomenutog sudskog rješenja 24. maja, kada su na slobodu pušteni i suosumnjičeni u ovom predmetu - Petar Barišić, Saud Kulosman, Ivan Jurčević i Hidajet Halilović.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: