Nakon poziva za sastanak
79

Tužiteljica Sarajlija pozvala Memića da dostavi dokaze o smrti sina i podnese prijavu protiv tužioca

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija odgovorila je ocu Dženana Memića na njegov zahtjev da se sastanu kako bi joj predočio dokaze koje posjeduje u vezi s ubistvom njegovog sina. Poručila mu je da dostavi dokaze koje ima i za slučaj i u vezi s koruptivnim radnjama tužilaca koji su radili na predmetu.
Tužiteljica Sarajlija je u uvodu kazala kako Tužilaštvo KS ne vodi novu istragu jer je postupak na Kantonalnom sudu u Sarajevu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića u toku. Istakla je kako su provođene i druge provjere povodom pristiglih informacija u vezi sa smrti njegovog sina u kojima su donesene tužilačke odluke koje su bile predmet nadzora Federalnog tužilaštva i koje je preispitao Ustavni sud BiH i Vrhovni sud FBiH.

"Te institucije su dale ocjenu postupanja tužilaštva i utvrdile da je istraga bila u skladu s odredbama zakona o krivičnom postupku FBiH, potpuna i djelotvorna", napomenula je.

Naglasila je kako je Tužilaštvo dužno kao stranka u postupku poštovati odluke viših sudskih instanci i zainteresovano je da se u ovom predmetu što prije donese zakonita i pravomoćna odluka.

"Pozivam vas da, ukoliko imate nove dokaze, odnosno dokaze do kojih ste naknadno došli, a koji se tiču smrti vašeg sina, iste dostavite pismenim putem. Lično ću se pobrinuti da ti dokazi budu ozbiljno analizirani, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim koracima tužilaštva te u skladu sa članom 61. stav 4. ZKP FBiH biti stavljeni na uvid braniteljima optuženih Ljube i Bekrije Seferovića", stoji u odgovoru.

Kada je u pitanju dio koji se odnosi na, kako je Memić rekao, koruptivne radnje tužilaca koji su radili na ovom predmetu, tužiteljica Sarajlija je kazala kako može podnijeti prijavu ovom tužilaštvu, pismeno ili usmeno na zapisnik dežurnom tužitelju Tužilaštva KS.

"Zatečen sam takvim odgovorom koji ne mogu komentarisati zbog istrage koja je u toku pred Tužilaštvom BiH. Ovakav odgovor postavlja čitav niz pitanja koja se tiču kompetentnosti, nezavisnosti i profesionalnosti ljudi koji rade u pravosuđu", rekao nam je advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Podsjetimo, ponovljeno suđenje u ovom predmetu je krenulo iz početka ponovnim čitanjem optužnice, a naredno je zakazano za četvrtak, 16. oktobra, kada bi trebalo početi saslušavanje svjedoka - članova porodice Seferović, jer se njihova saslušanja ne mogu preuzeti iz prethodnog suđenja s obzirom na to da imaju status privilegovanih svjedoka. Među njima je i supruga Bekrije Seferovića koja je u međuvremenu preminula.

Još uvijek se čeka nalaz vještaka saobraćajne i medicinske struke koji je trebao uraditi Centar Zenit iz Banje Luke, a koji bi trebao utvrditi da li je bilo saobraćajne nesreće i kako je Dženan Memić stradao.