Potresni detalji
223

Tužiteljica o hronologiji ubistva: Šuman je pištoljem udarao Danisa i Emana pa upucao Farisa

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjem ročištu za određivanje pritvora Ademu Šumanu (23) zbog ubistva Farisa Pendeka (19) tužiteljica Iva Kurilić je iznijela potresne i šokantne detalje.

S obzirom da je bila dežurna poziv je, kaže, dobila u nedjelju u 23:30 sati.

"Obavješteni smo da se desilo krivično ubistvo iz nepoznatih razloga. Već u momentu dolaska na uviđaj vidjela sam na asfaltu da leži nepomično lice dječaka koji je na svojim zubima nosio aparatić. I kada sam se okrenula prema automobilu u njemu se nalazio smoki, grackalici i slatkiši. Tada sam počela da se pitam zašto se ovo desilo, koji je razlog. Tako je Tužilaštvo od starta krenulo da istražuje, najprije šta je motiv ovog događaja i to je razlog zbog kojeg nismo iznosili informacije, jer nismo mogli da shvatimo zašto se ovaj događaj desio. Ja bih najprije da naglasim da je ovo krivično djelo izvršeno u potpunosti i bez ikakvog doprinosa oštećenih Danisa, Berina, Emana i Farisa", istakla je Kurilić.

Prikupljeni dokazi

Navela je da ubijeni Faris nije ni progovorio prilikom slučajnog susreta sa Šumanom koji ga je usmrtio metkom.

"Ovo krivično djelo je školski primjer krivičnog djela ubistva pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora pa je i za njegove pomagače predložena duža kazna zatvora. Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza da bismo napisali ovakav prijedlog za određivanje pritvora i moram da kažem da iz svih do sada prikupljenih dokaza proističe da se oštećeni nisu poznavali", rekla je obrazlažući zbog čega Tužilaštvo traži pritvor za tri osumnjičene osobe.

Naglasila je da nije riječ o sukobu u saobraćaju, ni svađi, jer se ubica i žrtva nisu poznavali.

"Ne samo da se nisu poznavali, oni su dolazili sa potpuno različitih planeta. Ovo su nevina djeca koja nisu imala nikakve veze s ovim događajem. U ovom krivičnom djelu Šuman Adem je tu noć krenuo, vozio se, autom iz suprotnog smjera od dječaka koji su se nalazili u vozilu Citroen. On je sa svojim vozilom Peugeot 308 približavao se ulici Alije Kučukalića i iza leđa prišao dječacima koji su se kretali u vozilu Citroen. Potom im se približio nakon čega je mahanjem rukama i provokacijama prouzrokovao da ovi dječaci, Danis (vozač) i Eman, koji se nalazio iza njega otvore prozor i pitaju kakv je problem. Da bi potom iz nepoznatih razloga, bez ikakvog povoda Šuman Adem skočio sa mjesta vozača na mjsto suvozača kroz otvoren prozor svog vozila suvozača i izašao van", navodi tužiteljica.

Šuman je udario Emana stisnutom pesnicom, a zatim se vratio u automobil i iz kasete izvadio crni pištolj kojim je udario vozača Danisa, zatim se okrenuo prema Emanu, kojeg je također udario.

"Zatim je pištolj okrenuo, a u tom momentu se Eman sageo tako da je u namjeri da liši života Emana ispalio jedan metak koji je zbog toga što se Eman sageo pogodio Farisa koji je sjedio pored njega. Nakon toga je automobil krenuo, Faris je shvatio da je pogođen i nakon vrlo kratkog vremena izdahnuo. To je bio događaj nakon kojeg je Šuman pozvao pomagače", navela je.

Sakrivanje vozila

Elmedin Gradišić, kojeg je prvo pozvao, je sakrio vozilo. Zatim je pozvao Mersima Saljevića koji ga je odvezao do Zenice.

Tužiteljica ističe i apsurdnu situaciju koja se desila. Nakon što je Gradišić po uputama Šumana sklonio vozilo bio je svjedok pretresa njegove kuće.

Naime, s obzirom na to da su Šuman i Gradišić prve komšije, policija je prilikom pretresa pitala Gradišića da bude svjedok pretresa, što je pristao.

Nakon toga je obavijestio Šumana da mu je otkriven identitet i da je izvršen pretres kuće.

Tužiteljica je naglasila da je Šuman višestruko osuđivan te da je konzument narkotika, isto kao i Gradišić. Kod Saljevića je utvrđeno prisustvo amfetamina.

"Prvousumnjičeni se predao jer je znao da se steže obruč i da je otrkiven", zaključila je Kurilić.

Za trojicu osumnjičenih predložen je jednomjesečni pritvor.