BiH
87

Tužiteljica Burzić o ubistvu Dženana Memića: Uprkos opstrukcijama okončali smo istragu i podigli optužnicu

Piše: E. S. H.
Dalida Burzić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić danas je saopćila da je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju Dženan Memić.

Tužiteljica Burzić je kazala kako je Tužilaštvo uprkos opstrukcijama okončalo istragu i podiglo optužnicu, ali i da će tražiti odgovornost osoba koje su ometale istragu zbog curenja informacija za koje ona odgovorno tvrdi da nisu iz Tužilaštva KS.

Naglasila je da je istraga od samog početka bila ugrožena jer su curili iskazi i podaci te da je formirana komisija koje će istražiti zakonitost rada MUP-a KS u ovom slučaju. Istakla je kako izjave, protesti i sve u vezi sa slučajem "Dženan Memić" nisu smatrali pritiscima na rad Tužilaštva.

Od komesara Vahida Ćosića je zatražila da se ispita postoji li odgovornost policijaca koji je dao dva različita iskaza o istom slučaju.

Komesar je kazao da nije dokazano da je zbog toga istraga vođena u pogrešnom smjeru. Zatražila je da joj se odgovori kako ovlaštena službena osoba može dati dva različita iskaza, a na to pitanje iz MUP-a KS nije dobila odgovor.

Tužiteljica Burzić pročitala je i zaključke Federalnog tužilaštva FBiH koje je, na njen zahtjev, provelo istragu o postupanju Tužilaštva KS u ovom predmetu. Federalno tužilaštvo je zaključilo da je Tužilaštvo KS u ovom slučaju postupalo profesionalno i u skladu sa svim procesnim normama propisanim zakonom i pored otežavajućih okolnosti.

Federalno tužilaštvo je utvrdilo da jeste bilo curenja informacija, ali je Burzić negirala da su informacije curile iz Tužilaštva KS. Ona je potvrdila da se u Tužilaštvu KS vodi istraga o curenju informacija te se trenutno vrše provjere postoje li elementi krivičnog djela.

Burzić smatra da javnost, a posebno porodica stradalog, ima pravo kritikovati rad Tužilaštva KS te da ona te kritike ne vidi kao pritisak na Tužilaštvo KS.

S druge strane, navode optuženog Faruka Balijagića, koje je iznio u jednom intervjuu, smatra nedopustivim te je najavila podnošenje tužbe za klevetu.

Podsjećamo, Ljubo Seferović optužen je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivičnog djela neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nezgodi, a Bekrija Seferović optužen je za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo uz optužnicu je predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje mjere pritvora za optuženog Ljubu Seferovića.