{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužitelji pod istragom zbog prisluškivanja kolega i sudije Suda BiH

S
28.10.2014. u 10:43
11
11
Tužitelji pod istragom zbog prisluškivanja kolega i sudije Suda BiH
11
Tužitelji pod istragom zbog prisluškivanja kolega i sudije Suda BiH
Oleg Čavka: Pod istragom
Kancelarija disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH vodi istragu protiv dvojice tužilaca Tužilaštva BiH zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali svoje kolege i sudije Suda BiH.
U februaru je bivša zamjenica glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Vesna Budimir prijavila je da je meta prisluškivanja, ali Tužilaštvo BiH je nakon provjera zaključilo da prisluškivanja nije bilo.

"U skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH, Kancelarija disciplinskog tužioca može potvrditi da je istraga u ovom predmetu u toku. S obzirom na to da je postupak u fazi istrage povjerljiv, odnosno tajan, vjerujemo da davanje izjava glavnog disciplinskog tužioca ne bi bilo svrsishodno i ne bi doprinijelo informisanju javnosti", rečeno je u VSTS-u.

FTV navodi da prislušni uređaji pronađeni u Tužilaštvu BiH nisu korišteni samo za prisluškivanje Budimirove, već su, prema vještačenju koje je dostavljeno glavnom disciplinskom tužitelju Arbenu Murteziću, prisluškivane i druge osobe.

Sve datoteke sa prisluškivanim brojevima izbrisane su sa laptopa koji je bio povezan sa modifikovanim uređajem. Laptop je bio kod tužioca Bože Mihajlovića, a datoteke su izbrisane nakon otvaranja istrage, navodi FTV.

Uređaji su nabavljeni u mandatu bivšeg glavnog tužitelja Milorada Barašina, a bili su registrovani na Božu Mihajlovića, šefa Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, a u spornom periodu bili su u kancelariji tužioca Olega Čavke.

Upravo ova dvojica tužilaca su pod istragom Kancelarije disciplinskog tužitelja.

Budimirova je u februaru primila dvije SMS poruke sa koordinatama, registrovane na baznim stanicama Novi Grad jedan, te Sud 18. GPS uređaj se nalazio na adresi Kraljice Jelene 88, odnosno u zgradi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da od 2008. godine posjeduje GPS lokatore za lociranje vozila i objekata, ali je navelo da prisluškivanja nije bilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: