|

"Fatalnoj pripravnici" Suda BiH uslovna kazna

"Fatalnoj pripravnici" Suda BiH uslovna kazna
89
Piše: E. F.
28.11.2014. u 13:20
170
komentara
89

dijeljenja
Željka Bukmir, pripravnica Suda BiH protiv koje je Tužilaštvo BiH podignulo optužnicu za odavanje tajnih podataka osobama osumnjičenim za krivično djelo organizirani kriminal, osuđena je danas u Sudu BiH na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Naime, Željka je oglašena krivom za krivično djelo povrede postupka te joj je izrečena ova prvostepena presuda, a kazna neće biti izvršena ukoliko Bukmir ne počini novo krivično djelo dvije godine nakon pravosnažnosti presude.

Hasija Mašović, sutkinja koja je izrekla današnju presudu, kazala je kako su uzeti u obzir svi dokazi u ovom postupku.

"Tužilaštvo je dokazalo da je optužena počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret odnosno da je suprotnoj strani u postupku otkrila detalje predmeta koji je nosio oznaku tajnosti. S druge strane odbrana nije uspjela dovesti u sumnju dokaze optužbe. Optužena je na saslušanju u FUP-u najprije priznala krivično djelo da bi na glavnom pretresu kazala da je priznanje dala pod prisilom. Vijeće njen iskaz nije smatralo vjerodostojnim", istakla je Mašović.

Mašović je dodala da je sud prilikom izricanja sankcije uzeo u obzir sve okolnosti, cijenio vrstu djela, činjenicu da je optužena mlađa osoba koja nije osuđivana, ali i ozbiljnost krivičnog djela zbog kojeg je jedan postupak obustavljen, a koji je mogao rezultirati zaštitom društva od raznih krivičnih djela.

Podsjećamo, Bukmir je bila u središtu skandala, ali i istrage koju je godinama FUP vodio protiv nje. Na koncu je protiv nje podignuta optužnica jer je krajem 2011. godine, radeći kao sudska pripravnica u Sudu BiH, zloupotrijebila službeni položaj i povrijedila tajnost postupka u okviru predmeta koji je Tužiteljstvo BiH vodilo protiv više osumnjičenih sa područja Hercegovine, za organizirani kriminal, krijumčarenje, nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe.

Podsjećamo, fatalna pripravnica je nakon što je saznala da se u određenom predmetu vode posebne istražne radnje, pod kodnim nazivom "Ota More”, koje su na temelju naredbe Suda BiH provodili Tužiteljstvo BiH i Federalna Uprava policije, kontaktirala prvoosumnjičenog u predmetu, Ivicu Tomića, kojeg je osobno poznavala, jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog. Osumnjičenom je kazala da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga odnosno da se prisluškuju.

Nakon toga, osumnjičeni pripadnici organizirane skupine prestali su komunicirati telefonima i promijenili brojeve telefona, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustave istrage u tom predmetu.

Željka Bukmir (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) Željka Bukmir (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Cijela afera je razotkrivena nakon što je Bukmir 17. maja 2012. privedena na saslušanje u sjedište Federalne uprave policije u Sarajevu. Tada je izvršen pretres na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i Istočnog Sarajeva, gdje je Bukmir stanovala.

Istražitelji su tokom pretresa oduzeli određene predmete koji su interesantni za daljnju istragu. Tokom istrage predmeti su vještačeni u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije. Policija je Bukmir oduzela mobitel, a tražili su laptop, rokovnike i dokumente, koje tada nisu pronašli.

Mlada pripravnica je privukla pažnju policije jer se tokom prakse zanimala za prisustvovanje nekim ročištima, kao i za predmete te istrage, iz kojih su, navodno, curile informacije osumnjičenim i njihovim advokatima.
Prijavi grešku


Komentari (170)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...