Interna preraspodjela
913

Tužitelj Oleg Čavka više ne radi na predmetima organizovanog kriminala, prebačen u drugi odjel

D. Be.
Oleg Čavka
Oleg Čavka
Dugogodišnji tužitelj Tužilaštva BiH Oleg Čavka više nije član Odjela za organizovani kriminal, potvrđeno je za Klix.ba.

"U skladu sa nedavno provedenom internom reorganizacijom odjela u Tužiteljstvu BiH, tužitelj Čavka Oleg, raspoređen je u Posebni odjel za ratne zločine", rečeno nam je iz državnog tužilaštva.

Koji je zvaničan razlog ove interne preraspodjele, a posebno tužitelja koji godinama radi na slučajevima organizovanog kriminala, za sada nije otkriveno, no treba podsjetiti da je početkom prošlog mjeseca napravljena slična rokada s tužiteljicom Dianom Kajmaković koja je također prebačena iz Odjela za organizovani kriminal u Posebni odjel za ratne zločine.

Malo prije toga ime tužiteljice Diane Kajmaković spominjano je u porukama u aplikacijama "Sky" i "Anom" koje su koristile kriminogene osobe, što je potvrđeno je za Klix.ba iz državnog tužilaštva.

Ona je zbog toga isključena iz tima koji mjesecima dešifruje poruke iz ovih aplikacija koje su koristile osobe iz kriminalnog miljea. Za sada nije poznato u kojem kontekstu je spominjana državna tužiteljica i između koga se vodila komunikacija.

Kajmaković i Čavka su godinama radili na krupnim predmetima protiv osoba za koje se sumnja da su članovi organizovanih kriminalnih grupa.