BiH
0

Tužitelj Dubravko Čampara dobio zahvalnicu FBI-a

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Patrick Moon danas je na svečanoj ceremoniji u zgradi ambasade uručio zahvalnicu Federalnog istražnog biroa (FBI) tužitelju Tužilaštva BiH Dubravku Čampari.

Priznanja su uručena i pomoćnicima tužioca Mirsadu Crnovršaninu i Adni Dobojlić-Ucoglan, istražitelju u Tužilaštvu BiH Muji Selimoviću, v.d. šefu odjeljenja SIPA-e Ameru Veizu i istražitelju FBI-a i Ministarstva pravde SAD-a Igoru Rajiću kao i glavnom tužiocu Goranu Salihoviću i direktoru SIPA-e Goranu Zubcu.

Nagrade je uručio američki ambasador u BiH Patrick S. Moon koji je zahvalio za uspješnu saradnju ovih institucija u procesuiranju i privođenju pravdi počinioca terorističkog napada, naglašavajući da je veza između dvije zemlje nakon ovih događaja još više ojačana.

"Bilo je zadovoljstvo vidjeti funkcioniranje svih bh. institucija i njihovu saradnju s institucijama SAD-a neposredno poslije napada, a danas smo tu da odamo priznanje i iskrenu zahvalnost agencijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos tokom istrage u procesuiranju počinioca u ovom predmetu", kazao je Moon.

Istaknuo je da je bombaški napad na bostonski maraton ove sedmice podsjetnik na stalne prijetnje s kojima se suočavamo u cijelom svijetu te je Moon dodao da su svi izloženi riziku napada i on se može dogoditi na svakom mjestu i svakome, a jedino uz snažnu i unutarnju i međunarodnu saradnju zemalja moći će se suočiti s ovim prijetnjama i prevazići ih.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo je Mevlida Jašarevića krivim za napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine zbog čega je osuđen na 18 godina zatvora.

Jašarević je osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada američke ambasade u BiH (Sud je prihvatio procjenu da je pričinjena materijalna šteta od 100.000 dolara). Za napad se odlučio zbog "lošeg odnosa SAD-a prema muslimanima u cijelom svijetu".

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a i uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15.30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta.