BiH
1

Mevlid Jašarević ostaje iza rešetaka

Anadolija
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine u četvrtak poništilo presudu od 6. decembra prošle godine kojom je srbijanski državljanin Mevlid Jašarević proglašen krivim za terorizam te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, on će i dalje ostati iza rešetaka, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

"On je strani državljanin, nema riješeno pitanje boravka, te ne može biti pušten na slobodu zbog opasnosti od mogućeg bijega. Također, on nema novca da bi, eventualno, na osnovu kaucije, mogao da bude pušten na slobodu do okončanja postupka pred Apelacionim vijećem Suda BiH", naglasio je Dupovac, dodajući kako i ''braća peru ruke od Mevlida''.

Državni tužitelj Dubravko Čampara potvrdio je ranije agenciji Anadolija da će Jašarević, koji je bio optužen za terorizam, ostati u pritvoru.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH najverovatnije početkom septembra održat će se novi postupak nakon čega će biti donesena konačna odluka u slučaju "Jašarević".

Dupovac je potvrdio da će najvjerovatnije u avgustu Tužilaštvu BiH ponuditi prijedlog sporazuma sa Jašarevićem, gdje bi Tužilaštvo BiH promijenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao takvo nedjelo. Insistirat će, kazao je, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.

Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i haos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.