BiH
3

Tužitelj Čampara na suđenju Čauševiću: Odbrana samo pokušava odugovlačiti suđenje

Piše: E. F.
Haris Čaušević, (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević, (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Ponovljeno suđenje Harisu Čauševiću koji je optužen za teroristički napad na policijsku stanicu u junu u Bugojnu 2010. godine, ponovo je odgođeno i to za 14. januar, kada bi konačno odbrani trebali biti dostavljeni svi dokazi u ovom postupku.

Podsjećamo, Čauševića se tereti za teroristički napad na Policijsku stanicu Bugojno 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teško povrijeđena policajka Edina Hindić.

Naime, na današnjem ročištu, na kojem su trebali biti saslušani Muamer Karadža i Josip Alvir, odbrana optuženog Čauševića zatražila je novu odgodu, tvrdeći da Tužilaštvo BiH od njih skriva dokaze.

Advokat Ifet Feraget je kazao pred drugostepenim sudskim vijećem da odbrani nije dostavljen snimak uviđaja sa mjesta događaja.

"Mi smo dobili snimak na kojem se ne vidi uviđaj koji je trajao 18 sati već samo pola sata snimka mjesta događaja. Na tom snimku se ne vidi ni tužiteljica ni vršenje uviđaja niti bilo šta. To je veoma važno jer ako su izvršena vještačenja zašto se Tužilaštvo obraća za pomoć FBI-u? Mi imamo snimak SIPA-e, a treba nam snimak koji je sačinila Federalna uprava policije koja je i vršila uviđaj. To je krucijalni dokazi, ovo suđenje bez njega ne može početi“, kazao je Feraget.

Helikopterski snimak kojeg nema

On je primjedbu stavio i na indeks dokaza na kojem na zaglavlju uopće ne stoji da se radi o predmetu Čaušević. Opet, u istom tom indeksu, tvrdi Feraget, nalaze se dokazi koji nisu predviđeni u optužnici, a opet nema mnoštva dokaza koji stoje.

"Mi imamo saznanja da postoje helikopterski snimci sa mjesta događaja i nama bi bilo veoma važno da do njih dođemo. Naime, dostavljena nam je loša mapa na osnovu koje se ne možemo orijentisati“, kazao je Feraget. Na upit sudije odakle mu ta saznanja i ko je to mogao snimati, Feraget je kazao kako se možda radi o nekim VIP ličnostima koje su u to vrijeme bile u Bugojnu.

Optuženi Čaušević je pojasnio kako je sporni snimak spomenula tužiteljica Ozrenka Nešković na statusnoj konferenciji prije četiri godine te je ona navodno tada ustvrdila da je snimak napravila za sebe.

Odugovlačenje bez potrebe

Dubravko Čampara, tužitelj u ovom predmetu odgovorio je na primjedbe odbrane kazavši kako je u nekoliko navrata odgovorio na slična pitanja te da odbrana samo pokušava odugovlačiti suđenje.

"Federalna uprava policije je radila uviđaj i dostavila nam je fotodokumentaciju i Zapisnik o uviđaju. Snimak je za svoje potrebe napravila SIPA i to je sve što imamo. Snimka cijelog uviđaja nema niti ga je ikada bilo. Što se tiče dokaza kojih nema u spisu to je zato što ih je Tužilaštvo jednostavno smatralo irelevantnim. Ipak, odbrana je sve to kopirala u nekoliko navrata“, kazao je Čampara.

Postojanje helikopterskog snimka mjesta događaja neposredno nakon napada Čampara je nazvao izmišljotinom.

"Vrtimo se godinu dana oko jednog te istog. Jedini cilj svega ovoga jeste odugovlačenje suđenja. Nijedan od ovih dokaza, garantiram, nije razlog da se razvlači ovaj proces. Helikopterski snimak, odgovorno tvrdim, ne postoji. Kako onda da ga dostavim?“, istakao je Čampara, ali kasnije i dodao kako će ipak uputiti svim mogućim institucijama i medijima upit o eventualnom postojanju takvog snimka.

Feraget je Čampari spotaknuo i navodnu saradnju sa FBI-em kada je riječ o vještačenju eksploziva, kazavši da nema ni dokaza o toj saradnji.

"Mi jesmo tražili pomoć od FBI-a, ali do te saradnje konkretnije nikada nije došlo. No evo, ja ću tražiti ponovo da se Ambasada očituje o tome i da kaže da li smo sarađivali i ako jesmo kakav nalaz smo dobili. Ali da jesmo sigurno bismo ovdje izveli vještaka“, kazao je Čampara.

Na koncu, drugostepeno Vijeće je odlučilo da se izbjegne prigovor odbrane o nepripremljenosti, da se današnje saslušanje svjedoka ipak odgodi te da se Tužilaštvu da rok da dostavi dokaze odbrani, odnosno provjeri postojanje helikopterskog snimka te saradnju sa FBI-em. U međuvremenu, odbrana optuženog će u narednim danima ispitati Adnana Haračića u KPZ Zenica. On je također bio optužen u ovom predmetu, ali je u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH.

Odgoda do marta?

Također, odbrana je zatražila da joj se dostave i izjave deset policajaca koji su uhapsili Harisa Čauševića Oksa neposredno nakon napada, a na okolnosti pod kojima se to dogodilo. Odbrana tvrdi da je i njih saslušalo Tužilaštvo BiH, ali im nisu dostavljeni zapisnici o saslušanju.

Čampara je na to kazao kako Tužilaštvo BiH nije saslušalo pomenute svjedoke te da je to radilo Tužilaštvo SBK.

"Ovako možemo suđenje odgađati do marta ako se povedem. Naime, oni su u travničkoj policiji podnijeli krivičnu prijavu protiv tih policajaca pa ih sad žele ovdje. Ukoliko MUP SBK provede istragu o tom predmetu siguran sam da će nas o tome i obavijestiti te nam to i dostaviti“, kazao je Čampara.