Dragomir Andan
0

"Tužit ću BiH jer mi je uskraćeno pravo glasa"

SRNA
Dragomir Andan (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Dragomir Andan (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Nekadašnji direktor Policije Republike Srpske (RS) Dragomir Andan rekao je da će tužiti BiH, jer mu je uskratila mogućnost da ispuni građansko pravo i obavezu za glasanje.

"Ohrabruje me činjenica i nedavno izrečena presuda Suda BiH u slučaju porodice Starovlah prema BiH čime je i pokazano da ni međunarodna zajednica, ni BiH nisu nedodirljive", rekao je Andan Srni, dodajući da će BiH tužiti posredstvom advokata.

On je podsjetio da ne posjeduje identifikacioni dokument, te da izborna komisija ne može da mu odobri glasanje.

Andana je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio 10. jula 2007. godine na zahtjev nekadašnje glavne haške tužiteljice Karle del Ponte. 

Lajčak je tada dodao da očekuje da organi RS provedu istragu "povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući Andanovu ulogu u pružanju podrške osobama koje su optužene za ratni zločin".

Na početku njegovog štrajka glađu, 30. augusta, iz OHR-a je rečeno da sankcije visokog predstavnika protiv Dragomira Andana i dalje ostaju na snazi, jer ne postoje nove okolnosti koje bi opravdale ukidanje sankcija koje je visoki predstavnik nametnuo 2007.godine.