|

Tužilaštvu BiH stigao odgovor iz Parlamenta: Dopis ste poslali na pogrešnu adresu

Tužilaštvu BiH stigao odgovor iz Parlamenta: Dopis ste poslali na pogrešnu adresu
8
A. D.
19.10.2019. u 12:26
9
komentara
8

dijeljenja
Tužilaštvu BiH stigao odgovor iz Parlamenta: Dopis ste poslali na pogrešnu adresu Foto: H. M./Klix.ba
Iz Parlamenta BiH državnom tužilaštvu prije nekoliko dana odaslan je odgovor na raniji zahtjev da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" kojom je utvrđen neustavan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.
Kako saznaje Klix.ba, državnoj tužiteljici Gordani Bosiljčić dopis je poslala rukovoditeljica zakonodavno-pravnog sektora Mirjana Kutanjac, a u kojem je obavještava da je Tužilaštvo BiH svoj akt poslalo na pogrešnu adresu.

Riječ je, naime, o Interresornoj radnoj grupi za pripremu Prijedloga izmjena i dopuna zakona BiH kojom se tužiteljica Bosiljčić obratila.

Kako smo objavili, nakon što je 27. septembra 2018. otvorena istraga protiv NN izvršilaca PSBiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, navedena tužiteljica prije nekoliko dana tražila o ove interresorne grupe da predoči šta je uradila po ovom pitanju.

Kutanjac, pak, navodi da je njen rad faktički prestao proglašenjem rezultata Općih izbora 2018. godine, te činjenicom da nisu održane konstitutivne sjednice oba doma Parlamenta. Ona dodaje da je tako i prestao mandat svim članovima Interresorne radne grupe.

Inače, Ustavni sud 25. jula ove godine dostavio rješenje u kojem se konstatira da ova presuda nije izvršena.Zanimljivo je da ovaj akt iz Tužilaštva BiH, na čijem čelu je glavna tužiteljica Gordana Tadić, dolazi na adresu Parlamenta BiH u momentu žestokih pritisaka lidera HDZ-a Dragan Čovića da se izmijeni Izborni zakon po njegovoj mjeri kao uvjet za formiranje vlasti na nivou FBiH i BiH.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...