BiH
769

Tužilaštvo ZDK odbacilo prijavu protiv Mehmedovića zbog zakopanog oružja

Klix.ba
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je donijelo odluku da se neće provoditi istraga protiv državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića, odnosno svih devet prijavljenih osoba, a vezano za pronađeno zakopano oružje na lokalitetu Kolaševići kod Tešnja, potvrdio je Mehmedović za Klix.ba.

Tešanjci Muharem Ahmić i Sabahudin Sinanović tvrdili su da je Mehedović od njih 2000. godine tražio da zakopaju naoružanje na lokalitetu Kaloševići. Mehmedović je tada bio ministar unutarnjih poslova ZDK.

"Zanimljivo je da je SIPA podnijela prijavu protiv devet osoba, među kojima sam ja bio prvoosumnjičeni, a da među tih devet nema ove dvojice koji su priznali djelo. Tužilaštvo je odbacilo tu prijavu kao neosnovanu", kazao je Mehmedović.

On se oglasio i saopćenjem za javnost u kojem je naveo da nije ni sumnjao da će slučaj završiti nekim drugim ishodom.

"Od samog početka ovaj slučaj je konstruisan i vođen od strane SIPA-e sa ciljem moje političke diskreditacije. Dvije osobe javno u medijima priznaju djelo, ali oni nisu uopće među osumnjičenim i prijavljenim što dovoljno govori o 'profesionalizmu' SIPA-e. Problem nastaje kad odbačena oputžba, koja je bila dio političkog obračuna ostane u političkom prostoru i de facto se nastavi vršiti pritisak prema sudskoj vlasti.

Posljedica ovakvog pristupa je da građani, svako prema svom političkom ubjeđenju zauzimaju stav o tome da je pravosuđe dio neke političke igre. U zemlji sa ovako instaliranom korupcijom to je u stvari način kako da se uništi pravna država na račun očuvanja koruptivnih sistema i to je i suštinska namjera i cilj ovakvih i sličnih optužnica.

Uvjeren sam, da bi bh. društvo počelo uspostavljati stvarne parametre demokratske države, prvo mora očistiti institucije BiH (SIPA, sud, tužilaštvo...) od onih koji su spremi učestvovati u političkim igrama ovakve vrste ili od onih koji su nesposobni da pripreme i predoče održive optužnice.

Da bi se to uradilo neophodno je sto prije donijeti Zakon o lustraciji, jer iako je komunizam pobjeđen kao oblik totalitarnog društva njegovi vojnici i dalje vladaju ovom zemljom obučeni u različite dresove, tzv. stranaka. Mnogi imaju potrebu da se 'kvislinški' odnose spram neprijatelja ove države.

Od samog početka ove gebelsovske kampanje tvrdio sam da je prijava bila politički motivirana.

Neviđeni progon kroz koji smo prošli moja porodica i ja , kao i moji prijatelji su nas učinili samo odlučnijim i jačim u našoj borbi za pravdu i Bosnu i Hercegovinu.

Ovom odlukom Tužilaštva je i formalno potvrđeno da je slučaj 'Mehmedović' čista farsa kreirana od strane rušitelja BiH uz pomoć kvislinga. Obećavam da se ova priča neće olako završiti jer mi patriote ove zemlje imamo još toga za reći i učiniti", naveo je Mehmedović u saopćenju.