BiH
0

Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora Kornjači, Živkoviću i Tadiću

FENA
Državno tužilaštvo je zatražilo da Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić ostanu u pritvoru još dva mjeseca, zbog postojanja osnovane sumnje da su sudjelovali u zločinima počinjenim na području Čajniča, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i straha od narušavanja javnog reda i mira.

Odbrane trojice osumnjičenih su se usprotivile tom prijedlogu ističući da ne postoje razlozi za produženje pritvora, te predložile izricanje mjera zabrane.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku.

Kornjača, Živković i Tadić uhapšeni su 16. decembra 2009. godine, od kada se nalaze u pritvoru, a zbog sumnje da su od aprila do kraja 1992. godine sudjelovali u zločinima, između ostalog, u "Lovačkom domu" i na mjestu zvanom Mostina (općina Čajniče), gdje je ubijen određeni broj civila.

Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da postoji osnova za pritvor jer bi mogli doći u kontakt s drugim saučesnicima, te da su pojedini svjedoci izrazili bojazan da svjedoče.

Tokom 1992., kako tvrdi Tužilaštvo, Kornjača je bio komandant paravojne formacije "Plavi orlovi", Živković je obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu i bio član Kriznog štaba, dok je Tadić bio pripadnik "Plavih orlova".

"Istraga u ovom predmetu je počela 2005. godine i Tužilaštvo do sada nije ponudilo niti jedan dokaz o pokušaju Kornjače da utiče na nekog svjedoka ili saučesnika", kazala je Vesna Tupajić-Škiljević, Kornjačina braniteljica, i dodala da je njen klijent "lošeg zdravstvenog stanja".

Slaviša Prodanović, Živkovićev branilac, kazao je da Tužilaštvo mora ponuditi "konkretne razloge" za produženje pritvora za svakog pojedinačno, dok je Milenko Vojo Radović, Tadićev branilac, istakao da su izneseni "apstraktni razlozi bez validnih dokaza".

Duško Tadić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu oslobođen krivice za sudjelovanje u zatvaranju i hapšenju jedne osobe u Čajniču.

Kako ističu u Tužilaštvu BiH, on je trenutno pod istragom za "druge događaje u odnosu na one koji su bili predmet pred entitetskim pravosuđem".