BiH
0

Istraga za zločine u Čajniču još traje

Sarajevo-x.com
Čajniče
Čajniče
Tužilaštvo BiH je predložilo produženje pritvora za još dva mjeseca trojici osumnjičenih za zločine u Čajniču, dok su Odbrane zatražile da im se izreknu mjere zabrane.

Državno tužilaštvo je zatražilo da Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić ostanu u pritvoru još dva mjeseca, zbog postojanja osnovane sumnje da su sudjelovali u zločinima počinjenim na području Čajniča, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i straha od narušavanja javnog reda i mira.

Odbrane trojice osumnjičenih su se usprotivile tom prijedlogu ističući da “ne postoje” razlozi za produženje pritvora, te predložile izricanje mjera zabrane.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku, podsjeća BIRN - Justice Report.

Kornjača, Živković i Tadić uhapšeni su 16. decembra 2009. godine, od kada se nalaze u pritvoru, a zbog sumnje da su od aprila do kraja 1992. godine sudjelovali u zločinima, između ostalog, u “Lovačkom domu” i na mjestu zvanom Mostina (općina Čajniče), gdje je ubijen određeni broj civila.

Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da istraga protiv trojice osumnjičenih još uvijek traje, te da su pojedini svjedoci izrazili bojazan da svjedoče. Također je istakla da postoji osnova za pritvor jer bi mogli “lagano” doći u kontakt s drugim saučesnicima.

“Pojedini svjedoci žele zaštitu i kazali su da se plaše za svoju i sigurnost svoje porodice. (...) Osumnjičeni su bili na visokim pozicijama u gradu Čajniču, koje je bilo očišćeno od nesrpskog stanovništva, a danas se žrtve plaše ponovo vratiti na to područje”, rekla je Jukić.

Tokom 1992. godine, kako tvrdi Tužilaštvo, Kornjača je bio komandant paravojne formacije “Plavi orlovi”, Živković je obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu i bio član Kriznog štaba, dok je Tadić bio pripadnik “Plavih orlova”.

Odbrane osumnjičenih su kazale da “nisu ispunjeni uvjeti” za produženje pritvora, te da Tužilaštvo nije argumentovano obrazložilo svoj prijedlog.

“Istraga u ovom predmetu je počela 2005. godine i Tužilaštvo do sada nije ponudilo niti jedan dokaz o pokušaju Kornjače da utiče na nekog svjedoka ili saučesnika”, kazala je Vesna Tupajić-Škiljević, Kornjačina braniteljica, i dodala da je njen klijent “lošeg zdravstvenog stanja”.

Slaviša Prodanović, Živkovićev branilac, kazao je da Tužilaštvo mora ponuditi “konkretne razloge” za produženje pritvora za svakog pojedinačno, dok je Milenko Vojo Radović, Tadićev branilac, istakao da su izneseni “apstraktni razlozi bez validnih dokaza”.

“Prijedlog se ne može temeljiti na tome da neki svjedoci neće da svjedoče, a pri tome se ne navodi dokaz da li je neko od osumnjičenih uticao na njih. (...) Moraju postojati konkretne činjenice i dokazi o mogućnosti uticaja na javni red i mir”, obrazložio je Radović.

Duško Tadić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu oslobođen krivice za sudjelovanje u zatvaranju i hapšenju jedne osobe u Čajniču. Kako ističu u Tužilaštvu BiH, trenutno je pod istragom za “druge događaje u odnosu na one koji su bili predmet pred entitetskim pravosuđem”.

Prema postojećem zakonu, tužilaštvo može ponovo otvoriti istragu protiv osobe ukoliko dođe do “novih činjenica i okolnosti“ koje ukazuju da postoji osnovana sumnja da je učinjeno određeno krivično djelo. Zakon također propisuje da se istoj osobi ne može ponovo suditi za isto krivično djelo.