Opasnost od izvršenja istog djela
0

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Jašarevićeve pomagače

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH upuilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Dini Pečenkoviću i Munibu Ahmetspahiću, koji su osumjičeni da su pomagali Mevlidu Jašareviću u izvršenju terorističkog napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Pečenković, zvani Dirar, rođen je u Bihaću 1987. godine, a nastanjen u Gornjoj Maoči kod Tuzle, dok je Ahmetspahić (1990) iz Zenice, saopšteno je iz Tužilaštva. Oni se sumnjiče da su na dan kad je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD-a u putničkom automobilu prevezli iz Maoče do Sarajeva Jašarevića, čime su počinili krivično djelo terorizam.

Nakon što je nadležni tužilac ispitao osumnjičene, odlučio je prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više. Tužilaštvo je posebno uzelo u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, njegove posljedice, te uznemirenost cijelog stanovništva Bosne i Hercegovine.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.