|

Tužilaštvo USK traži produženje pritvora za Hamdiju Lipovaču

Tužilaštvo USK traži produženje pritvora za Hamdiju Lipovaču
5
Piše: E. F.
16.1.2015. u 11:21
116
komentara
5

dijeljenja
Tužilaštvo USK traži produženje pritvora za Hamdiju Lipovaču Privođenje Lipovače (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo USK zatražilo je da se Hamdiji Lipovači, premijeru Unsko-sanskog kantona, produži pritvor za još dva mjeseca, kao i Alenu Gluhaliću, vlasniku preduzeća Agra.
Potvrdio je ovo za Klix.ba Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva USK, dodavši da je trenutno u toku ročište na Kantonalnom sudu u Bihaću na kojem se raspravlja o produženju pritvora osumnjičenima.

Podsjećamo, Hamdija Lipovača je uhapšen 17. decembra, kao i Gluhalić, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra STENS.

Tužilaštvo je tada za Lipovaču tražilo pritvor zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke i uznemiravanja javnosti. Smatrajući prijedlog djelimično osnovanim, sudija za prethodni postupak je tako odredio pritvor za Lipovaču po osnovu dviju tačaka.

"Sudija za prethodni postupak je procijenio da postoji bojazan da bi osumnjičeni svojim boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka i istrage, tako što bi utjecao na svjedoke koji se trebaju saslušati u ovom krivičnom postupku, kao i da bi njegovim puštanjem moglo doći do uznemirenja javnosti", kazala je tada predsjednica Kantonalnog suda Fata Nadarević.

Zajedno sa Lipovačom uhapšen je i pritvoren vlasnik preduzeća Agra Alen Gluhalić.

Naime, njega se sumnjiči da je kao načelnik Općine Bihać oštetio općinski budžet za više stotina hiljada maraka, odnosno da je u ime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za izvođača radova - bihaćku firmu Agra.
Prijavi grešku


Komentari (116)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...