Zahtjev o izuzeću tužioca
9

Tužilaštvo u Tuzli predlaže da predmet protiv Envera Bijedića preuzme drugo tužilaštvo

A. K.
Tužilaštvo TK (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo TK (Foto: T. S./Klix.ba)
Kolegij tužilaca Tužilaštva Tuzlanskog kantona odbio je zahtjev Envera Bijedića o izuzeću tužioca Ćazima Serhatlića u predmetu koji se vodi u vezi sa Stambeno-poslovnim objektom (SPO) 15. maj u Tuzli. Međutim, ova pravosudna institucija predložit će da predmet preuzme neko drugo tužilaštvo.
Nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju u Tuzli i aktuelni predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić prošle sedmice javno je uputio niz optužbi na račun tužioca Ćazima Serhatlića kojeg je, između ostalog, optužio i za reketarenje.

Serhatlić radi na predmetu SPO 15. maj u kojem su oštećeni kupci stanova, a Bijedić je jedan od osumnjičenih za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju i zbog sumnji u nenamjensko trošenje novca tokom izgradnje objekta.

Zbog sumnje u profesionalan rad Bijedić je prošle sedmice Tužilaštvu TK uputio zahtjev za izuzeće Serhatlića iz predmeta, međutim, njega je odbio kolegij tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

"Kolegij tužilaca je, nakon prezentirane analize rada tužioca na samom predmetu, kao i analize i rasprave o iznesenim obrazloženjima i razlozima za izuzeće postupajućeg tužioca, donio odluku da zahtjev bude u cijelosti odbijen", saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Međutim, Jezdimir Spasojević, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva TK i šef Odjela 1, koji prati i upravlja radom Odsjeka za organizovani, privredni kriminal i korupciju, kao izvjestilac o zahtjevu za izuzeće na kolegiju, kome je nadležnost za praćenje rada na ovom predmetu prenio glavni tužilac, saopćio je na sjednici da će cjelokupan spis vezan za ovaj predmet dostaviti Tužilaštvu FBiH, s prijedlogom da se predmet na daljnje postupanje dostavi nekom od drugih kantonalnih tužilaštava na području Federacije BiH.