Reakcija
11

Tužilaštvo u Tuzli o optužbama Envera Bijedića: Naš rad niko neće zaustaviti

A. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon jučerašnjeg niza optužbi koje je na račun kantonalnog tužica Ćazima Serhatlića iznio predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić danas su reagovali iz Tužilaštva TK kazavši da ništa neće spriječiti rad ove pravosudne institucije koja vodi predmet u vezi s SPO 15. maj u ovom gradu.
Poznato je da je Bijedić jučer sazvao konferenciju za medije povodom istrage koju vodi Tužilaštvo TK vezano za izgradnju SPO 15. maj u kojoj su oštećeni kupci stanova. Upravo Bijedić je jedan od osumnjičenih zbog zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju i sumnji u nenamjensko trošenje novca tokom izgradnje spomenutog objekta.

Uz optužbe na račun gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Bijedić je teške riječi uputio i na teret tužioca Ćazima Serhatlića koji vodi spomenuti predmet.

Bijedić je, između ostalog kazao da su Imamović i Serhatlić u bliskim, a najvjerovatnije i rodbinskim odnosima, zatim da je Imamović Serhatlića ranije zaposlio na mjesto šefa gradskih inspekcija koji nije spriječio nelegalnu dogradnju tri sprata na SPO 15. maj.

Posebno tešku optužbu Bijedić je izrekao, kazavši da ga je Serhatlić, u vrijeme dok je bio šef inspekcija reketirao, traživši od njega da mu zaposli suprugu u BH Telecomu u Tuzli na neodređeno vrijeme.

Polazeći od svega što je Bijedić iznio na konferenciji za medije danas su se oglasili i iz Tužilaštva TK naglasivši da ništa neće spriječiti rad ove pravosudne institucije.

Na samom početku su kazali da je tačna informacija da se protiv Bijedića, kao službene osobe na poziciji bivšeg direktora Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla, a ne kao predsjednika stranke Socijaldemokrata BiH, vodi istraga zbog krivičnog djela Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju. Napominju i to da se ova, kao i sve druge istrage vode protiv pojedinaca za koje postoje osnovi sumnje da su počinili neko ili neka krivična djela koja su propisana zakonom, a čije mjesto izvršenja je na području Tuzlanskog kantona.

"I u konkretnom slučaju je naredba o provođenju istrage donesena protiv Bijedića jer su prikupljeni dokazi i materijalna dokumentacija iz spisa potvrdili osnovanost zaključka da postoji sumnja o počinjenju navedenog krivičnog djela. To ni u kom slučaju ne znači da ovo Tužilaštvo ima stanovište da je osumnjičeni Bijedić kriv za počinjeno djelo, kakav se standard zadovoljava i za sve ostale građane protiv kojih je ovo Tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage", kažu iz Tužilaštva TK.

Kako dalje navode, za sve vrijeme trajanja ovog postupka protiv Bijedića ne nalaze da je bilo kojom radnjom postupajući tužilac kršio pravo osumnjičenog na pretpostavku njegove nevinosti, a što je propisano u članu 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH i članu 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz tužilaštava su kazali i to da su Bijedića dva puta pozivali na saslušanje, a svaki put se odazvao pozivu. Prvi puta je, kako su naveli, tražio odlaganje ročišta za njegovo ispitivanje, nakon što mu je predočena naredba o provođenju istrage i djelo za koje se sumnjiči, kako bi pripremio svoju odbranu.

"Na drugom ročištu osumnjičeni se koristio svojim pravom na pasivnu odbranu, odnosno nije iznosio svoju odbranu, niti je želio da odgovara na postavljena pitanja tužioca. Suprotno tome, osumnjičeni Bijedić je na konferenciji za medije iznosio svoju odbranu, odgovarao na postavljena pitanja, pozivao se i predočavao dokaze za koje tvrdi da su relevantni po svom sadržaju za njegovu tvrdnju da se ne smatra odgovornim za djelo u vezi s kojim se vodi istraga. Na njegovoj ovakvoj, 'javnoj' odbrani, niti on, a niti ovo tužilaštvo, ne može da se oslanja kao na dokaz, što znači da je ona imala samo svoju svrhu da se bez suprotne strane, on izjašnjava o onome za što se sumnjiči", kazali su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Iz ovog tužilaštva samoj javnosti na ocjenu su ostavili činjenice da je Bijedić konferenciju za novinare održao u postorijama stranke na čijem čelu se on nalazi, kao i to da je uvodni dio svog obraćanja povezivao sa stanjem u stranci, odnosom sa drugim strankama i pojedincima, brojnosti članova stranke kojoj pripada, njenoj pozici u političkom životu na ovim prostorima, a što je potpuno irelevantno za činjenične tvrdnje iz naredbe o provođenju istrage protiv istog za pomenuto djelo.

"Cijenimo da javnost zna i prepoznaje odgovor na pitanje da li se na ovaj način javni prostor koristi u svrhu političke promocije, pokušaja političkog pritiska i političkog razračunavanja, pri čemu sa indignacijom odbijamo bilo kakav politički uticaj i pritisak na rad ovog tužilaštva", kažu iz Tužilaštva TK.

Iz ove pravosudne institucije smataraju da javnost treba znati i to da je nakon drugog ročišta Bijedić podnio poseban zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca u ovom predmetu Čazima Serhatlića.

"Značajno je primijetiti da je spomenutu konferenciju za novinare Bijedić zakazao prije nego što je odlučeno o zahtjevu za izuzeće, pa se građanima ostavlja na ocjenu da li se održanom konferencijom za novinare nastoji izvršiti dodatni pritisak na ovo Tužilaštvo, kako bi odlučilo na način za koji to osumjičena osoba smatra da treba. Sve ostale 'tvrdnje' koje je na konferenciji za novinare iznosio osumnjičeni Bijedić su na sličan način iznesene u njegovom pismenom zahtjevu za izuzeće postupajućeg tužioca u predmetu te će se o tome referirati i odluku donijeti kolegij svih tužilaca ovoga tužilaštva koji će uskoro biti održan", zaključili su iz Tužilaštva TK.