Sporne odluke
13

Tužilaštvo u Goraždu naložilo istragu o trošenju sredstava iz kantonalnog budžeta

Piše: E. A.
MUP u Goraždu
MUP u Goraždu
Po nalogu Tužilaštva BPK Goražde sektor kriminalističke policije MUP-a zatražio je od kantonalne vlade dokumentaciju i neophodne informacije u vezi s odlukama o isplati sredstava iz budžeta, od kojih je veći broj usvojen u izbornoj 2018. godini.

U MUP-u BPK Goražde potvrdili su da po nalogu tužioca prikupljaju potrebne informacije i dokumente o trošenju sredstava iz kantonalnog budžeta. Kako saznajemo, riječ je odlukama Vlade BPK o finansiranju projekata pojedinih udruženja, troškovima prijevoza učenika u školskoj 2016/2017. i 2017/2018. godini te podjeli brašna iz Direkcije robnih rezervi članovima Udruženja penzionera Goražde.

Glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac izjavio je da se provjere vrše na osnovu anonimne prijave o utrošku budžetskih sredstava dodijeljenih udruženjima, kako bi se utvrdilo da li su ona zaista utrošena u skladu s iskazanim potrebama.

"Postoje indicije da to nije urađeno u skladu s potrebama i zahtjevima, ali predistražne radnje će pokazati da li je bilo nezakonitosti ili ne. U skladu s tim kantonalno tužilaštvo donijet će odluku o provođenju ili neprovođenju istrage", ističe Bilajac.