BiH
27

Tužilaštvo traži produženje pritvora za Damira Hadžića i ostale, odbrana slučaj naziva farsom

Piše: Š. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva KS da se optuženima Damiru Hadžiću, Jasmini Horo i Esedu Radeljašu produži pritvor, a optužnica protiv njih potvrđena je 26. decembra.

Raspravno vijeće na čelu s predsjednicom Sanelom Rondić saslušalo je tužioca, kao i branioce optuženih.

Tužilaštvo je potvrdilo kako je Damir Hadžić optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja, Jasmina Horo za zloupotrebu položaja i pranje novca, a Esed Radeljaš za ovjeravanje neispravnog sadržaja, zloupotrebu ovlasti, pranje novca i davanje dara i drugih oblika koristi.

Prijedlog Tužilaštva jeste produženje pritvora prvenstveno za Hadžića kojem jednomjesečni pritvor ističe sutra, do kada Sud ima rok da se izjasni o prijedlogu mjera pritvora za sve troje optuženika.

Branioci Damira Hadžića kazali su kako nema osnova za produženje pritvora nakon potvrđenja optužnice.

Osim toga, odbrana navodi kako je obimna optužnica od 85 stranica i više od 5.000 stranica dokaznog materijala pregledana u roku od nekoliko sati i kako je na osnovu toga potvrđena.

Odbrana je također kritikovala rad Tužilaštva koje za djela za koja se tereti Damir Hadžić nije teretila tadašnjeg pravobranitelja općine Novi Grad čiji je zadatak i bio "aminovati" ugovor kojim se zemljište koje je predmet ovog slučaja na korištenje ustupa Esedu Radeljašu.

Optuženima se predlaže produženje pritvora zbog straha od utjecaja na svjedoke i dokaze, ponavljanj krivičnog djela i destruktivnog djelovanja na krivični postupak.

Odbrana negira postojanje osnova za produženje pritvora te cjelokupni proces naziva izmišljenom pričom.

Hadžić, Horo i Radeljaš su u novembru uhapšeni u okviru akcije Blok koju je provela SIPA.