Haški tribunal
0

Tužilaštvo se protivi novom odgađanju suđenja Karadžiću

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se zahtjevu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da mu se odgodi suđenje, zakazano za 1. mart, saopćeno je u četvrtak iz ICTY-a.

U odgovoru na Karadžićev zahtjev tužilaštvo je podsjetilo da je krajem oktobra prošle godine suđenje odgođeno da bi se njegovom postavljenom braniocu u pripravnosti dalo vremena da se pripremi za postupak i ukazalo da bi novo odgađanje dovelo do problema organizacije dovođenja predloženih svjedoka, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je napomenulo da je sudsko vijeće u septembru prošle godine zauzelo stav da je predmet protiv Karadžića spreman za suđenje, što je potvrdilo i žalbeno vijeće.

U podnesku se dodaje da je "do odgađanja suđenja do 1. marta ove godine došlo, ne zbog Karadžićevih navoda da nema uslova za pripremu odbrane i da nije spreman za suđenje, već zbog branioca u pripravnosti koji treba da preuzme odbranu ukoliko optužni ponovo odluči da ne prisustvuje suđenju".

Na Karadžićevu primjedbu da mu je Tužilaštvo od novembra prošle godine dostavilo dodatnih 300.000 stranica materijala, optužba ističe da je on "propustio da kaže da je riječ o materijalu koji je on izričito tražio".

Karadžić, koji se brani sam, prije dva dana je ponovio zahtjev sudskom vijeću da mu se suđenje ponovo odgodi jer nema mogućnosti da se do tog roka pripremi za suđenje.