Predmet "Dragičević"
39

Tužilaštvo RS preuzelo slučaj protiv patologa Željka Karana

Piše: M. N.
Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo
Javno tužilaštvo Republike Srpske preuzelo je predmet koji se odnosi na prijavu podnesenu protiv Željka Karana, patologa koji je vršio obdukciju tijela Davida Dragičevića.

Kako nam je rekla Dragica Tojagić iz Javnog tužilaštva RS, slučaj je preuzelo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Karana, direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, se tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i krivično djelo nesavjesnog rada u službi. Prijavu je podnio MUP RS.

"Ovaj predmet će, zbog velikog interesa javnosti, biti prioritet u radu tužilaštva, a o ishodu postupka javnost će biti pravovremeno informisana", kazala je Tojagić.

Pretpostavlja se da je Karan prijavljen zbog toksikološkog nalaza u kojem je navedeno da u krvi ubijenog Davida Dragičevića ima toksina, dok je kasnije utvrđeno da to, zapravo, nije tačno. Prema tom toksikološkom nalazu, koji je rađen na aparatu bez certifikata i koji ne može otkriti tragove toksina u krvi, ubijenog Dragičevića su optužili da je koristio LSD, marihuanu i alkohol.

Drugi vještak iz Zagreba potvrdio je prisustvo alkohola u krvi i urinu, kao i nalaz patologa Karana, ali nije potvrdio prisustvo droge.

Karan je bio i učesnik konferencije za medije na kojoj su službenici MUP-a RS iznijeli niz lažnih tvrdnji za Davida Dragičevića, za što je izrazio žaljenje kada je davao iskaz pred Anketnim odborom NSRS.