Suđenje Karadžiću
0

Tužilaštvo objavilo ažuriranu listu svjedoka za decembar

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U nastavku suđenja nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 7. decembra biće saslušan potpukovnik holandske vojske Hari Konings, koji je od aprila do oktobra 1995. bio vojni posmatrač UN u Sarajevu, povrđeno je danas u Haškom tribunalu.

Konings je u Sarajevu bio vođa centralnog tima, a njegovo svjedočenje odnosi se na situaciju u gradu u vrijeme dok je tamo boravio, posebno na snajperske i artiljerijske incidente.

Svjedok će dati iskaz o istragama u kojima je učestvovao, uključujući istragu o dva napada modifikovanim avionskim bombama 16. juna 1995, kao i o granatiranju pijace Markale 28. avgusta 1995. godine.

Tužilaštvo će zatim saslušati Seada Bešića, koji je u toku sukoba bio kriminalistički tehničar i radio je uviđaj nakon eksplozije minobacačke granate pred ulazom na pijacu Markale 28. avgusta 1995. 

O incidentu na Markalama od 28. avgusta iskaz će dati i Nedžib Đozo, u toku rata istražilac u policijskoj stanici Stari Grad u Sarajevu. Đozo će svedočiti i o granatiranju buvlje pijace na Baščaršiji 22. decembra 1994. 

Iskaz će poslije njega dati Ismet Svraka, jedna od žrtava granatiranja Markala, u kojem je 43 ljudi ubijeno, a 75 povrijeđeno.

U nastavku izvođenja dokaza o optužbama za incidente u Sarajevu Tužilaštvo će pozvati Johna Hamila, vojnog posmatrača UNPROFOR-a u BiH od maja 1993. do jula 1994., a posle njega  iskaz će dati još jedna žrtva granatiranja Markala Zaim Kosarić. 
Prije početka zimske pauze u radu suda Tužilaštvo namjerava da sasluša ratnog dopisnika britanske mreže BBC Martina Bela koji je izvještavao o događajima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine. On će svjedočiti o konfliktima u tom periodu, uključujući preuzimanje Zvornika u aprilu 1992, opsadi Sarajeva i uzimanju pripadnika UN za taoce u maju 1995. Bel će takođe opisati svoje kontakte sa optuženim i sa drugim predstavnicima srpskog političkog i vojnog vođstva u BiH, uključujući Ratka Mladića. 

Posljednji na listi svjedoka za decembar je major norveške avijacije Torbjorn Overgard, koji je od oktobra 1994. do 1. maja 1995. u Sarajevu bio vojni posmatrač UN i radio na istagama brojnih artiljeriskih i snajperskih incidenata.

Svjedok će govoriti o nalazima svojih istraga, te o stavovima Vojske Republike Srpske i Armije BiH po pitanju izvora i smjera vatre sa položaja koje su držale srpske snage, kao i u upotrebi modifikovanih bombi.

Svjedok će govoriti o civilnim žrtvama granatiranja i snajperskog djelovanja sa srpskih položaja, a posebno o incidentu od 7. aprila 1995. kada je jedna modifikovana avio-bomba pala na stambeno naselje u Hrasnici uništivši jednu i oštetivši 11 kuća. 

Na suđenju Karadžiću danas svjedoči nekadašnji pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, kome su osim pseudonima KDZ-310, kao mjere zaštite odobreni iskrivljenje lika i glasa. 

Suđenje Karadžiću će, po saslušanju ovog svjedoka, biti nastavljeno 7. decembra u skladu sa odlukom vijeća o jednomjesečnoj suspenziji postupka, kako bi odbrana mogla da pregleda dodatni materijal koji je, kao potencijalno oslobađajući, Tužilaštvo objelodanilo krajem oktobra.