|

Tužilaštvo objavilo ažuriranu listu svjedoka za decembar

Tužilaštvo objavilo ažuriranu listu svjedoka za decembar
0
S
SRNA
29.11.2010. u 12:48
0
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo objavilo ažuriranu listu svjedoka za decembar Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U nastavku suđenja nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 7. decembra biće saslušan potpukovnik holandske vojske Hari Konings, koji je od aprila do oktobra 1995. bio vojni posmatrač UN u Sarajevu, povrđeno je danas u Haškom tribunalu.
Konings je u Sarajevu bio vođa centralnog tima, a njegovo svjedočenje odnosi se na situaciju u gradu u vrijeme dok je tamo boravio, posebno na snajperske i artiljerijske incidente.

Svjedok će dati iskaz o istragama u kojima je učestvovao, uključujući istragu o dva napada modifikovanim avionskim bombama 16. juna 1995, kao i o granatiranju pijace Markale 28. avgusta 1995. godine.

Tužilaštvo će zatim saslušati Seada Bešića, koji je u toku sukoba bio kriminalistički tehničar i radio je uviđaj nakon eksplozije minobacačke granate pred ulazom na pijacu Markale 28. avgusta 1995.

O incidentu na Markalama od 28. avgusta iskaz će dati i Nedžib Đozo, u toku rata istražilac u policijskoj stanici Stari Grad u Sarajevu. Đozo će svedočiti i o granatiranju buvlje pijace na Baščaršiji 22. decembra 1994.

Iskaz će poslije njega dati Ismet Svraka, jedna od žrtava granatiranja Markala, u kojem je 43 ljudi ubijeno, a 75 povrijeđeno.

U nastavku izvođenja dokaza o optužbama za incidente u Sarajevu Tužilaštvo će pozvati Johna Hamila, vojnog posmatrača UNPROFOR-a u BiH od maja 1993. do jula 1994., a posle njega iskaz će dati još jedna žrtva granatiranja Markala Zaim Kosarić.

Prije početka zimske pauze u radu suda Tužilaštvo namjerava da sasluša ratnog dopisnika britanske mreže BBC Martina Bela koji je izvještavao o događajima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine. On će svjedočiti o konfliktima u tom periodu, uključujući preuzimanje Zvornika u aprilu 1992, opsadi Sarajeva i uzimanju pripadnika UN za taoce u maju 1995. Bel će takođe opisati svoje kontakte sa optuženim i sa drugim predstavnicima srpskog političkog i vojnog vođstva u BiH, uključujući Ratka Mladića.

Posljednji na listi svjedoka za decembar je major norveške avijacije Torbjorn Overgard, koji je od oktobra 1994. do 1. maja 1995. u Sarajevu bio vojni posmatrač UN i radio na istagama brojnih artiljeriskih i snajperskih incidenata.

Svjedok će govoriti o nalazima svojih istraga, te o stavovima Vojske Republike Srpske i Armije BiH po pitanju izvora i smjera vatre sa položaja koje su držale srpske snage, kao i u upotrebi modifikovanih bombi.

Svjedok će govoriti o civilnim žrtvama granatiranja i snajperskog djelovanja sa srpskih položaja, a posebno o incidentu od 7. aprila 1995. kada je jedna modifikovana avio-bomba pala na stambeno naselje u Hrasnici uništivši jednu i oštetivši 11 kuća.

Na suđenju Karadžiću danas svjedoči nekadašnji pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, kome su osim pseudonima KDZ-310, kao mjere zaštite odobreni iskrivljenje lika i glasa.

Suđenje Karadžiću će, po saslušanju ovog svjedoka, biti nastavljeno 7. decembra u skladu sa odlukom vijeća o jednomjesečnoj suspenziji postupka, kako bi odbrana mogla da pregleda dodatni materijal koji je, kao potencijalno oslobađajući, Tužilaštvo objelodanilo krajem oktobra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.