Krađe automobila
9

Tužilaštvo KS predložilo pritvor za Slavena Dakića

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo KS predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Slavenu Dakiću koji je priveden zbog sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe.

Pritvor je predložen Općinskom sudu u Sarajevu zbog krivičnog djela teške krađe i sprečavanja dokazivanja krivičnog djela. Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Dakić je uhapšen prije dva dana na području Rogatice u velikoj akciji nekoliko policijskih agencija, prilikom koje su pronađena dva automobila i veća količina dijelova vozila.

Na osnovu operativnih informacija Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da se na području Sokoca kreće putničko motorno vozilo marke Range Rover te da postoji sumnja da se radi o otuđenom vozilu, izvršena je blokada, a tom prilikom je na lokalitetu Gluhovina, općina Rogatica, uočeno navedeno vozilo.

Širim pregledom blokiranog područja, u rejonu sela Barnik, općina Sokolac, pronađena su još dva putnička motorna vozila, kao i veća količina autodijelova, za koje postoji sumnja da potječu iz krivičnih djela krađa izvršenih na području Kantona Sarajevo.

Slaven Dakić zvani Žućo, pripadnik je grupe protiv koje je Tužilaštvo BiH podiglo do sada najopsežniju optužnicu za organizirani kriminal u vezi s krađama automobila, krijumčarenjem i daljnjom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za daljnju prodaju uglavnom skupocjenih motornih vozila ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.