BiH
20

Tužilaštvo KS predložilo Ministarstvu pravde upućivanje molbe Hrvatskoj za izručenje Lejle Fazlagić

Piše: I. P.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Ministarstvu pravde BiH obraćanje kroz molbu organima Hrvatske, a u vezi s ekstradicijom Lejle Fazlagić, pozivajući se na međudržavni ugovor o izručenju.

"Na osnovu ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izručenju, Tužilaštvo KS podnijelo je prijedlog Ministarstvu pravde BiH za upućivanje molbe nadležnim organima Republike Hrvatske za izručenje Lejle Fazlagić, budući da se i dalje nalazi u bjekstvu", rekla je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ugovor između BiH i Hrvatske se u ovom slučaju koristi kako bi Fazlagić, koja je ujedno i državljanka Hrvatske, eventualno bila izručena pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS bivšu sutkinju Općinskog suda u Sarajevu tereti za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti te povrede zakona od sudije.

Dana 17. novembra raspisana je potjernica za Fazlagić zbog sumnje da je učestvovala u organiziranoj kriminalnoj grupi zajedno s ukupno 19 uhapšenih u akciji "Pravda".