BiH
6

Tužilaštvo KS: Potvrđena optužnica za prevaru u privrednom poslovanju

Klix.ba
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo kantona Sarajevo podiglo je 30. juna 2015. godine optužnicu protiv I.K. (1978) zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo prevara u privrednom poslovanju. Ova optužnica je sada potvrđena.

Optužena I.K. (1978) se tereti da je u periodu od 27.11.2013. godine do 04.06.2014. godine u Sarajevu, kao odgovorno lice, u svojstvu osnivača i direktora privrednog društva "Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo s ciljem da ovom privrednom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, istakla na prodajnom objektu društva reklamu "rasprodaja parketa i podova od 50 posto“, a potom prilikom zaključivanja kupoprodajnih ugovora u ime društva, kao prodavac, dovodila u zabludu kupce, na način da im je lažno saopštavala kako će robu isporučiti u dogovorenom roku.

Tražila od kupaca da odmah unaprijed uplate novčani iznos u visini kupoprodajne cijene robe, prikazujući im da je za realizaciju kupovine to neophodno zbog odobrenog popusta od 50 posto, u šta su kupci povjerovali i uplaćivali cjelokupne iznose, o čemu im je izdavala potvrde o preuzetom avansu za kupljenu robu i kod istih stvorila privid pouzdanog prodavca.

Potom je primljeni novac u cjelosti zadržala za društvo "Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo i koristila u druge svrhe, dok je kupce i po proteku roka isporuke održavala u zabludi, pravdajući zakašnjenje isporuke robe drugim razlozima, na koji način je kupcima pričinila štetu, a za društvo "Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo, pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 113.600,00 KM.

Nadalje, dana 04.02.2015.godine u Sarajevu, kao odgovorno lice, u svojstvu osnivača i direktora privrednog društva "Natur parkett“ d.o.o. Sarajevo, prikrila je poslovne knjige - blagajničku dokumentaciju ovog društva za period od 01.01.2013. do 30.05.2014.godine i tako je učinila neupotrebljivom u krivičnom postupku, prije izuzimanja iste od strane ovlaštenih službenih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.