BiH
10

Tužilaštvo KS podiglo optužnicu protiv pet osoba zbog proizvodnje i prodaje droge

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo kantona Sarajevo podiglo je 17. juna 2015. godine optužnicu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Optužnica je podignuta protiv Nikole Neškovića zvanog Neška (1989), Aleksandra Ivkovića (1985), Jove Gole (1964), Jasmina Sijamića zvanog Jaso i Jasko (1987) i Sabrije Avdagića (1994).

U optužnici se navodi da je u vremenskom periodu od kraja marta 2015. godine do 08. aprila 2015. godine optužene njima poznat organizator organizovao u grupu ljudi u smislu člana 2. stava 17. KZ FBiH radi vršenja neovlaštenog prometa opojne droge Cannabis sativa, znajući da je njen neovlašten promet zabranjen.

U grupu je Sijamić pozvao Avdagića, a Nešković i Ivković su pozvali Golu, koji su svjesno i voljno postali pripadnici takve organizovane grupe koja se bavi neovlaštenim prometom opojne droge cannabis.

Oni su prema prethodnom dogovoru s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi u navedenom vremenskom periodu ostvarili kontakt lično i putem njima poznatih posrednika, prilikom čega su dogovorili da Nešković, Ivković i Golo izvrše prodaju određene količine opojne droge marihuane Avdagiću i Sijamiću koji su je trebali preprodati na području Kantona Sarajevo.

Nešković, Golo i Ivković su na neutvrđen način i u neutvrđeno vrijeme radi prodaje nabavili blizu 11 kilograma opojne droge marihuane.

Prema optužnici, oni su u dvije putne torbe upakovali opojnu drogu 8. aprila 2015. godine, u teretnom motornom vozilu Renault kojim je upravljao Golo dovezli su je u Sarajevo, na lokalitet naselja Stup.

Golo je vozio teretno motorno vozilo, dok su Nešković i Ivković izviđali put kretanja, odnosno da li se na putu nalaze kontrole službenika policije, te su istog dana oko 21 sat i 45 minuta u ulici Kasima Begića izvršili preprodaju jednog kilograma opojne droge marihuane upakovane u dva pvc paketa tzv. "tobolca".

Drogu su prodali Avdagiću i Sijamiću za neodređen novčani iznos. Avdagić je preuzeo drogu i stavio je u vozilo marke VW Golf VI. Tada su ih primijetili policijski službenici MUP-a KS, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga.