BiH
0

Tužilaštvo KS: Odluka Suda o puštanju Delimustafića na slobodu je neutemeljena

Klix.ba
Foto: Feđa Krvacac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvacac/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je tek danas, 12. decembra 2016. godine primilo odluku Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je odbijen prijedlog Tužilaštva KS za produženje mjere pritvora osumnjičenima u akciji "Pravda" Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić.

U svom saopćenju navode da su sve informacije do današnje odluke, saznali iz medija, od branioca i začuđujuće od predsjedavajuće Sudskog vijeća koja je putem medija iznosila razloge donošenja odluke, iako nije dostavljena Tužilaštvu KS kao stranci u postupku, niti je konačna.

"Budući da je odluka Kantonalnog suda u Sarajevu neutemeljena i nije na zakonu zasnovana, Tužilaštvo KS odmah je uložilo žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo KS očekuje da će Kantonalni sud u Sarajevu postupiti hitno, a ne kao u ranijim slučajevima (npr. predmet 'Bosnalijek') i žalbu što prije dostaviti Vrhovnom sudu FBiH na odlučivanje, jer je i dalje riječ o pritvorskom predmetu. Svako odlaganje za posljedicu bi imalo da osumnjičeni Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj postanu nedostupni organima gonjenja, kao što je i dalje organima gonjenja nedostupna osumnjičena Lejla Fazlagić.

Tužilaštvo KS je uvjereno da će s argumentacijom u žalbi uspjeti, u pogledu nezakonitog postupanja Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je zabrinjavajuće to što je prejudicirao odluku kao da je odlučivao o krivici osumnjičenih.

Kantonalni sud u Sarajevu je razloge za ukidanje mjere pritvora iznio u 30 od kojih se deset odnosi na citiranje zakonskih odredbi, a riječ je o predmetu organiziranog kriminala u kojem je 21 osoba osumnjičena i blizu 1.000 materijalnih dokaza koji su do sada dostavljeni Kantonalnom sudu u Sarajevo", navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.