BiH
144

Tužilaštvo KS odgovara Ćosiću: Sve prijave protiv Sanjina Sefića su procesuirane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tragom navoda koje je policijski komesar MUP-a KS Vahid Ćosić prezentirao na konferenciji današnjoj za novinare iz Tužilaštva KS ističu da su sve krivične prijave protiv Sanjina Sefića procesuirani.

"U ovom Tužilaštvu je od 2007. do 2010. godine zaprimljeno ukupno 8 službenih izvještaja MUP-a KS, te je po istim i formirano osam krivičnih predmeta. U periodu Sefićevog punoljetsva, ovo Tužilaštvo zaprimilo je dva izvještaja od MUP-a KS", navosi se u saopćenju Tužilaštva KS povodom današnjih izjava komesara MUP-a KS Vahida Ćosića.

U jednom od predmeta, Tužilaštvo KS je podiglo optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Općinski sud u Sarajevu oglasio ga je krivim za ovo djelo i izrekao uvjetnu osudu. Na ovu odluku suda Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Drugi predmet odnosi se na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Postupajući tužilac, nakon provedene istrage, u ovom slučaju donio je naredbu o obustavi istrage, budući da nije bilo dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo.

U svim preostalim formiranim predmetima (njih šest), a dok je Sanjin Sefić bio maloljetnik, Tužilaštvo je kod nadležnog Suda podnijelo prijedlog za pokretanje postupka.

"Dakle, svi navedeni predmeti su procesuirani i okončani u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, a Sud je izrekao sankcije Sanjinu Sefiću predviđene za maloljetne izvršioce krivičnih djela. Treba napomenuti da policijske agencije od 2010. godine nisu dostavile niti jedan izvještaj protiv Sanjina Sefića, izuzev ovog posljednjeg. Istovremeno, Tužilaštvo podsjeća da 47 prekršaja koje je napravio Sanjin Sefić su isključivo u nadležnosti MUP-a KS, a ne u nadležnosti Tužilaštva", stoji na kraju saopćenja.