BiH
47

Tužilaštvo KS utvrdilo da su netačni navodi komesara Ćosića o krivičnim prijavama protiv Sefića

Dalida Burzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U povodu jučerašnjeg sastanka glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić s neformalnom grupom studenata Psihologije, dogovoreno je, između ostalog, da Tužilaštvo KS ponovo zvanično obavijesti medije o krivičnim predmetima protiv Sanjina Sefića, koje je formiralo po prijavama MUP-a KS.

Ured glavne kantonalne tužiteljice obavještava javnost da je Tužilaštvo KS, a nakon što je policijski komesar Vahid Ćosić na konferenciji za medije saopćio da je MUP KS dostavio osamnaest (18) prijava protiv Sanjina Sefića, utvrdilo da su navodi komesara netačni.

Dakle, MUP KS je u periodu od 2008. do 2010. godine Tužilaštvu dostavio osam službenih prijava protiv Sanjina Sefića. Dvije se odnose na period Sefićevog punoljetstva, a šest na vrijeme dok je bio maloljetnik.

U predmetu koji je formiran, a po prijavi MUP-a KS, broj KU: 5502/10, Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Općinski sud u Sarajevu proglasio ga je krivim i izrekao uvjetnu osudu. Na ovu presudu Tužilaštvo je uložilo žalbu.

U drugom predmetu, formiranom po prijavi MUP-a KS broj KU: 3562/10 obustavljena je istraga, budući da MUP KS nije dostavio kvalitetne dokaze da je Sanjin Sefić počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti.

U preostalih šest predmeta koji su formirani nakon zaprimljenih prijava MUP-a KS, pod brojevima KU: 145/08, 357/08, 3320/08, 3408/08, 6095/08 i 2076/08, nadležni sud je Sefiću izrekao mjere predviđene za maloljetne izvršioce krivičnih djela.