BiH
226

Tužilaštvo KS na ročištu: Esed Radeljaš već 10 godina ponavlja krivična djela

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je produženje mjera pritvora za Eseda Radeljaša za još dva mjeseca zbog straha od falsifikovanja dokumenata i utjecaja na svjedoke.

Tužilac Senad Osmić kazao je kako je Tužilaštvo KS proširilo istragu, a odnosi se na uzimanje budžetskog novca koji je trebao pripasti stranci po osnovu učešća u Skupštini KS, koji je preusmjerio na privatni račun u iznosu većem od 114.000 KM. Ovaj novac iskoristio je dijelom za vraćanje kredita koji je podigao u Sparkasse banci, vraćanje limita i podizanje gotovine. Ovo se odnosi na 2013. i 2014. godinu.

Podsjetio je da je Radeljaš već osuđivan za krivična djela falsifikovanja dokumenata i prevare, ali da nikada nije odslužio kaznu zbog zastare te da je ovdje riječ o ponavljanju krivičnih djela kroz deset godina.

Djela koja mu se stavljaju na teret (falsifikovanje dokumenata, podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, davanje dara, pranje novca i prevara) odnose se na period 2005.-2011. te 2013. i 2014. godinu.

Advokat Muhidin Kapo kazao je kako je njegov branjenik uradio sve po zakonu te da je Tužilaštvo BiH već vodilo opsežnu istragu protiv Radeljaša, ali da je utvrdilo da nema elemenata krivičnog djela. Osmić je to negirao i kazao kako je Tužilaštvo BiH utvrdilo da to nije u njihovoj nadležnosti te da su dostavili dokumentaciju Tužilaštvu KS.

Kapo je istakao kako njegov klijent boravkom na slobodi ne može utjecati na svjedoke i da ne može falsifikovati dokumente jer su oni već izuzeti. On je zatražio mjere zabrane.

Sudskom vijeću Kantonalnog suda KS obratio se i Radeljaš koji je rekao da u vrijeme kada je bio zastupnik Skupštine KS 2010. godine nije bilo zakona koji je uređivao isplatu budžetskih sredstava za stranke i da je novac uplaćen na njegov račun jer je bio jedini predstavnik ove stranke u Skupštini.

Naglasio je da je taj zakon donesen 2013. godine te da je jedinu korist tu ostvario Mirnes Ajanović koji je na osnovu toga što je Radeljaš bio i u Domu naroda dobio 400.000 KM

Sudsko vijeće kojim predsjedava Adisa Zahiragić će donijeti odluku naknadno.