Glavni pretres
296

Tužilaštvo KS iznijelo dokaze u slučaju "Amel Sejfović", nastavak suđenja 11. oktobra

Klix.ba
Amel Sejfović (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Amel Sejfović (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održan nastavak glavnog pretresa u slučaju Amela Sejfovića koji je nastavku suđenja prisutpio uz jake mjere sigurnosti. Tužilac Dragan Slijepčević iznio je dokazni materijal, a rješenje o njihovom prijedlogu sud će donijeti na narednom pretresu koji je zakazan za 11. oktobar.

Današnjem ročištu pristupili su Alma Sejfović i Arif Hajrudinović koji se nalaze u pritvoru u KPZ-u Sarajevo te Nizama Beširević, Haris Hajrović i Goran Šakota koji se brane sa slobode.

Suđenju nisu prisustvovali svjedoci Aida Kulovac i Anel Sejfović za koje je utvrđeno da se nalaze na privremenom radu u Njemačkoj.

Među materijalnim dokazima koje je iznijelo Tužilaštvo KS su zapisnici MUP-a KS napravljeni nakon pljačke Raiffeisen banke na Ilidži, prilikom koje je smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

Sudu je dostavljen i zapisnik o prepoznavanju osoba u MUP-u, u kojem je navedeno kako je Talić Ajdin prepoznao Sejfovića kojem je, u pratnji pet ženskih osoba, prodao dva pancir-prsluka.

Automobil Alfa Romeo, koji su koristili prilikom pljačke, kupili su od Emira Hasečića koji je prepoznao pet ženskih osoba koje su došle na primopredaju vozila. Sestra Amela Sejfovića Alma je kupila automobil od Hasečića, a uz nju je bila i Nizama Beširović. Priložena je i Hasečićeva saobraćajna dozvola iz Republike Slovenije.

Foto: Kemal Softić/Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba

Sudu je priložena i fotodokumentacija pisane prepiske putem portala Olx.ba na kojoj se vidi prepiska korisnika tvrtko1 i aidasarajevo o kupovini pancira, a potom i prepiska između korisnika aidasarajevo i emirhas. Među kontakt podacima koji su dati preko portala Olx.ba dati su brojevi telefona Amela Sejfovića, Sejfovićevog oca Hazira i Nizame Beširović.

Dostavljena je i kompletna medicinska dokumentacija Elmedine Avdić i Erne Ivazović koje se navode kao oštećene u ovom slučaju.

Tužilac Dragan Slijepčević tražio je da se kao posebni dokazi pročitaju iskazi koje je Alma Sejfović, u prisustvu branioca Ahmeda Fejzića, 6. novembra 2015. godine dala u MUP-u KS, a 19. decembra 2015. godine u Tužilaštvu KS. Također su tražili da se ponovo pročita iskaz koji su 13. novembra 2015. godine dali Jasmin Ibišević i Tarik Zečirević.

Muhidin Kapo, advokat Amela Sejfovića, nije se posebno očitovao o dokazima koje je iznijelo tužilaštvo. Prijedlog Tužilaštva KS je, kao i njegove kolege koje brane ostale optužene u ovom slučaju, ocijenio neosnovanim i nezakonitim.

"O materijalnim dokazima očitovat ću se u završnoj riječi, a ti iskazi se mogu čitati jedino ako je osumnjičeni svjedočio u svoju korist. Što se tiče iskaza Jasmina Ibiševića i Tarika Zečirevića, oni nisu optuženi u ovom predmetu", rekao je Kapo.

Odbrana je, s obzirom na to da još uvijek nije uložila dokaze, ovaj prijedlog Tužilaštva KS ocijenila preuranjenim. Odluku će donijeti Sud KS na narednom pretresu koji će biti održan 11. oktobra u 9 sati, a na kojem će Tužilaštvo KS nastaviti iznošenje materijalnih dokaza.

Foto: Kemal Softić/Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba

Podsjećamo, u optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS, a kojom se Sejfovića tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke, navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli blizu 300.000 maraka. Radi toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Početkom septembra Sejfović je pobjegao iz pritvora u Sarajevu i krio se osam dana na području kod Visokog, gdje je uhapšen u akciji MUP-a Kantona Sarajevo i drugih policijskih službi. Nakon toga je iz sigurnosnih razloga prebačen u Zenicu.