Važan iskorak
18

Tužilaštvo KS imenovalo kontakt osobu za slučajeve zločina iz mržnje prema LGBTI osobama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U decembru prošle godine, nakon ostvarene saradnje između Kantonalnog tužilaštva KS i Sarajevskog otvorenog centra, te održane obuke o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje za 32 tužitelja i stručna saradnika ove pravosudne institucije, dobili smo dopis o određivanju kontakt osobe – kantonalne tužiteljice – za rad sa LGBT osobama žrtvama krivičnih djela počinjenih iz mržnje, poručuju iz SOC-a.

Obuka je održana u okviru projekta "Institucionalna mreža podrške za LGBTI osobe u Kantonu Sarajevo" kojije finansirao USAID kroz Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Imenovanje kontakt osobe u Kantonalnom tužilaštvu KS, a vezano za slučajeve izvršenja krivičnih djela počinjenih iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, znači da LGBTI osobe koje su bile izložene nasilju, mogu direktno otići u Tužilaštvo i prijaviti slučajeve nasilja imenovanoj tužiteljici – zamjenici glavne kantonalne tužiteljice, Berini Alihodžić.

"Obuka SOC-a o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje prema LGBTI osobama je bila vrlo korisna za nas jer smo razgovarali neposredno, izmjenili međusobno iskustva, upoznali se sa mnogim činjenicama o kojima do tada nismo znali i na ovaj način nam je u neposrednim razgovorima postala bliža materija vezana za krivična djela počinjena iz mržnje, a posebno smo se upoznali sa svim problemima i razlozima nepodnošenja krivičnih prijava od strane osoba nad kojima je počinjeno krivično djelo. Svaka razmjena iskustva je korisna za obje strane i sigurno može poboljšati rad na predmetima krivičnih djela počinjenih iz mržnje", kazala je Alihodžić.

Dodaje da je bilo potrebno imenovati kontakt osobu zbog bržeg procesuiranja krivičnih djela te vrste.

"Obzirom da su krivična djela počinjena iz mržnje relativno nova krivična djela, te da je tek u posljednje vrijeme ova materija predmet raznih edukacija, a u sklopu navedenog i krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTI osobama, smatram da je zbog boljeg poznavanja ove materije i samim tim eventualno bržeg procesuiranja ovih krivičnih djela, a radi još uvijek relativnog otpora i neznanja da se određene situacije inkriminišu kao krivična djela i dostave na rad tužilaštvima, bilo potrebno da se imenuje kontakt osoba ovog tužilaštva koja će biti zadužena za zaprimanje prijava incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTI osobama", kazala je Alihodžić.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica SOC-a je pohvalila ovaj iskorak u radu Kantonalnog tužilaštva.

"Nakon značajnih promjena Krivičnog zakona FBiH kroz prepoznavanje zločina iz mržnje i nad LGBTI osobama pored ostalih društvenih grupa pogođenih ovim krivičnim djelima, zahvaljujući našem radu i trudu, uslijedio je i institucionalni pomak koji će zasigurno olakšati procesuiranje zločina iz mržnje nad lezbejkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama. Mislim da je ovo jasna institucionalna poruka podrške LGBTI zajednici, a koja, kao i svi građani i građanke, žele osjetiti da država i pravosudni sistem stoje iza njih, te da im mogu omogućiti pravnu zaštitu i ostvarivanje pravde. Potpuno je druga priča kada institucija dobija i ljudsko lice, i sigurna sam da će to značajno pomoći rastu povjerenja LGBTI osoba koje su se do sad u velikom broju slučajeva odlučivale ne prijaviti nasilje ili druge zločine nad njima. Nadam se da će primjer naše suradnje sa Kantonalnim tužilaštvom postati dobra praksa i prenijeti se i na rad drugih pravosudnih organa", poručika je Bošnjak.

Podsjećamo da je Sarajevski otvoreni centar od oktobra 2013. godine pokrenuo i pravno savjetovanje za LGBTI osobe, te nudimo i pravno zastupanje. Pravno savjetovanje je servis za zajednicu koji informiše i daje podršku LGBTI osobama u BiH u vezi sa njihovim ljudskim pravima, načinima korištenja postojećih bosanskohercegovačkih zakona koji ih štite i mehanizmima ostvarivanja tih prava, a gdje možete prijaviti slučajeve diskriminacije ili nasilja, koje ste doživjeli ili im prisustvovali, i u kojem će vam dati sve neophodne i konkretne informacije šta možete dalje uraditi.