BiH
12

Tužilaštvo KS: Elvedin Okerić je bio dužan dostaviti izvještaj, a ne isključiti telefon

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S obzirom na javni istup predsjednika Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića, koji je obraćajući se zastupnicima u Skupštini KS izjavio da je Tužilaštvo KS postupalo nezakonito, da je vršena hajka na članove Komisije za sigurnost, kantonalno Tužilaštvo je saopćilo da su formirali predmet prema službenoj dužnosti.

Kako su kazali, Tužilaštvo KS je formiralo predmet prema službenoj dužnosti u kojem preduzima radnje u cilju utvrđivanja elemenata krivičnog djela ili odgovornosti.

Nadalje, Tužilaštvo KS je shodno zakonskim ovlaštenjima u cilju gonjenja počinilaca krivičnog djela podnijelo zahtjev da se dostavi jedan primjerak Izvještaja, što je Okerić odbio, navode iz ove pravosudne ustanove.

"Nakon njegovog odbijanja da postupi prema tužilačkom zahtjevu, Tužilaštvo KS je u skladu sa zakonom putem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS zatražilo primjerak Izvještaja. Nakon i daljeg odbijanja Okerića da postupi po zahtjevu, Tužilaštvo KS je zatražilo pismenu naredbu Općinskog suda u Sarajevu, nakon čega je jedan primjerak Izvještaja izuzet. Tom prilikom Okerić nije imao primjedbi", navode iz Tužilaštva KS.

Stoga, kako navode, ukazuju da Elvedin Okerić ima obavezu da kao zastupnik Skupštine KS, poštuje institucije sistema i postupa u skladu sa zakonom.

"Da je postupao na taj način znao bi da je dužan dostaviti predmetni Izvještaj tužilaštvu prema upućenom zahtjevu, kao organu krivičnog gonjenja, da ne bi isključio telefon i prestao se javljati na pozive tužioca i ovlaštenih službenih osoba, da ne bi dezavuirao javnost iznoseći svoje lične dojmove za govornicom Skupštine KS, da ne bi doveo do situacije da se primjerak Izvještaja izuzima na osnovu naredbe suda", navode.

Dakle, Tužilaštvo KS još jednom poziva sve nosioce vlasti da se u svojim izjavama i zaključcima rukovode poštivanjem zakona i interesima pravne države, a što je i njihova obaveza. Svako drugačije ponašanje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti predstavlja nepoštivanje zakona, unošenje zabune građanima u pogledu njihovih ovlaštenja i stvarnih dešavanja.

Naime, Tužilaštvo KS je postupajući u krivičnom predmetu koji ima u radu, postupalo u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima kao i u svakom drugom predmetu, ne praveći razliku u pogledu osoba koje su dužne postupiti po zahtjevima nadležnih organa.