{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo ICTY-a predložilo spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača

F
22.2.2006. u 09:11
0
0
Tužilaštvo ICTY-a predložilo spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača
0
Tužilaštvo ICTY-a predložilo spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača
Tužilaštvo Haškog suda (ICTY) u utorak je podnijelo najavljeni prijedlog za spajanje postupaka protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji prati prijedlog za dopunu optužnice protiv Gotovine kako bi se ona uskladila s optužnicom protiv Čermaka i Markača, te prijedlog objedinjene optužnice.
'U skladu sa Pravilom 48 Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a Tužilaštvo traži da optuženi u predmetu IT-01-45-PT Ante Gotovina, i optuženi u predmetu IT-03-73-PT Ivan Čermak i Mladen Markač budu zajedno optuženi i da im se zajedno sudi'', navodi se u podnesku tužitelja Alana Tiegera.

Tužilac ističe kako prijedlog ispunjava glavni uslov iz Pravila 48 da spajanje postupaka ''služi interesima pravde i da ne utiče na pravo optuženih na pravično i brzo suđenje''.

Tužilaštvo u sklopu prijedloga za spajanje, podnosi i prijedog za dopunu optužnice protiv Gotovine kako bi se ona uskladila s onom protiv druge dvojice generala, koja je 15. prosinca 2005. dopunjena s dvije nove optužne točke unutar iste činjenične osnove, uz manji teritorij i proširenje vremena na koji se odnosi.

Tužilaštvo, takođe, ''predlaže dopunu postojeće optužnice protiv Gotovine u interesu jasnoće i kako bi otklonilo moguće neodređenosti, te manje dopune primarno strukturne naravi''.

U prijedlogu zajedničke optužnice, koji potpisuje glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, Gotovinu, Čermaka i Markača tereti se u devet tačaka po ličnoj i komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv srpskih civila na širem području Knina tokom i nakon operacije Oluja, od jula do 15. oktobra 1995.

Optuženi su za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutno postupanje. Tereti ih se da su ta djela počinili kao učesnici udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz regije Krajina.

Odbrane trojice generala moći će se u roku od 14 dana izjasniti o prijedlozima Tužilaštva, a ako zajednička optužnica bude potvrđena imaće 30 dana za prigovor na optužnicu.

Generala Gotovinu, ICTY je optužio u junu 2001., nakon čega se četiri i po godine nalazio u bijegu, do hapšenja u Španiji 7. decembra 2005. Na prvom pojavljivanju pred sudom 12. decembra izjasnio se da nije kriv.

Generali Čermak i Markač optuženi su u martu 2005., te su se odmah dobrovoljno predali ICTY-u i na prvom pojavljivanju odbacili optužbe. Od decembrs 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: