{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo hoće dokaze iz Tomašice na suđenju Ratku Mladiću

27.8.2014. u 14:45
14
35
Tužilaštvo hoće dokaze iz Tomašice na suđenju Ratku Mladiću
14
Tužilaštvo hoće dokaze iz Tomašice na suđenju Ratku Mladiću
Haško tužilaštvo je zatražilo da ponovno otvori svoj dokazni postupak na suđenju Ratku Mladiću kako bi sudijama prezentiralo forenzičke dokaze iz masove grobnice Tomašica kraj Prijedora.
Tužioci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) zatražili su otvaranje dokaznog postupka na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) kako bi mogli iznijeti dokaze o najvećoj masovnoj grobnici pronađenoj u blizini Prijedora.

Tužioci su pojasnili da bi za uvođenje svih dokaza u vezi sa Tomašicom trebalo devet radnih sati, tokom kojih bi se saslušalo sedam svjedoka i šest vještaka. U sudski spis, kako su kazali tužioci, bili bi uvedeni dokazi o 275 kompletnih tijela pronađenih u masovnoj grobnici i više od 100 dijelova tijela.

“Ovi novi dokazi su vrlo relevantni za optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu u cilju uklanjanja nesrpskog stanovništva iz općina pod srpskom kontrolom činjenjem zločina i genocida. Ovi dokazi potvrđuju značajnu ulogu VRS-a u ubistvima, zakopavanju i prikrivanju ubistava nesrpskih civila u Prijedoru”, navodi se u podnesku Tužilaštva, prenosi BIRN.

Haški tužioci su već u novembru prošle godine najavili uvrštavanje dokaza iz Tomašice na suđenju Mladiću.

Mladiću se sudi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, od kojih je jedna Prijedor, 1992. godine. Sudi mu se i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Trenutno je u toku izvođenje dokaza odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: