Zbog usvajanja budžeta
294

Tužilaštvo donijelo odluku o neprovođenju postupka protiv Fuada Kasumovića

Piše: E. M.
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u slučaju samostalnog usvajanja Budžeta grada Zenice, dodavši da ne postoje osnovi sumnje za počinjeno krivično djelo zloupotrebe položaja.

Gradonačelnik Zenice samostalno je usvojio Budžet grada za ovu godinu, a odmah po njegovoj odluci Općinski odbor Stranke demokratske akcije podnio je krivičnu prijavu.

Glasnogovornica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Naila Muratović za Klix je dodala da je na donesenu Naredbu izjavljena pritužba uredu glavnog tužioca i da je predmet po pritužbi u radu.

Povjerenik Općinskog odbora SDA Nezir Pivić za Klix.ba je izjavio da će izostankom reakcije nadležnih organa biti poslane poruke da anarhija uzima maha.

"Ovo je frapantan primjer zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno kršenja Zakona o principima lokalne samouprave i Statuta grada Zenice. To je neviđeni presedan, nezabilježen u BiH i ukoliko izostane adekvatna reakcija nadležnih organa šalje se opasna poruka da anarhija uzima puni mah. Nadam se da ovakvi  'kabadahijski' potezi samoprozvanog eksperta neće ostati bez adekvatnih sankcija. Ne želim komentarisati odluke pravosudnih organa, jer obaveza svih nas je da poštujemo nezavisnost i samostalnost pravosudnih institucija. Pored toga, postupak je još u toku", kazao je Pivić.

On je dodao kako je gradonačelnik Zenice Budžet mogao usvojiti samo nakon rasprave vijećnika o prijedlogu budžeta, ali s obzirom na to da nije postojala mogućnost rasprave, usvajanje Budžeta nije po Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH.

Općinski odbor SDA uputio je i apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine na ocjenu ustavnosti ovog pitanja.

Imajući u vidu da se radi o kršenju zakona i zanemarivanju uloge i značaja predstavničkog organa, podnijeli smo i apelaciju putem ovlaštenih zastupnika Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti ovog pitanja. Vjerujemo da će i Tužilaštvo kao jedini ovlašteni tužilac u krivičnom postupku omogućiti da sud u nepristrasnom i pravičnom postupku odluči o ovom vrlo značajnom pitanju, jer ovdje se ipak radi o nezakonitim trošenju budžeta Grada koji ima više od 100.000 stanovnika i gdje je iznos budžeta blizu pedeset miliona KM", zaključio je Pivić.