BiH
51

Tužilaštvo će tražiti pritvor za Galijaševića, savjetnik Stambolija svjedok optužbe

Piše: M. Ć.
Hapšenje Emdžada Galijaševića
Hapšenje Emdžada Galijaševića
Jasmin Stambolija, savjetnik bihaćkog načelnika Emdžada Galijaševića koji je jučer nakon saslušanja i priznanja krivice pušten na slobodu, bit će svjedok Tužilaštva u postupku protiv Galijaševića, potvrđeno je za Klix.ba u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Nakon jučerašnje akcije pripadnika Federalne uprave policije i Tužilaštva USK "Una 2016" u kojoj je, zbog traženja mita, uhapšen gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, zatim Adelaida Galijašević, uposlenica Gradske uprave i gradonačelnikova supruga, Smail Toromanović, prvi savjetnik gradonačelnika te Jasmin Stambolija, načelnik Službe za komunalne djelatnosti, Stambolija će, čini se, svjedočiti protiv svog šefa.

"Jasmin Stambolija je u daljnjem postupku svjedok Tužilaštva", kazao je za Klix.ba Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva USK.

Tulić je istakao da će danas u toku dana Tužilaštvo predložiti mjere pritvora za neke od jučer uhapšenih, no nije precizirao za koga tačno.

Smail Toromanović
Smail Toromanović

Podsjećamo, jučer su nakon saslušanja na slobodu pušteni Jasmin Stambolija i Adelaida Galijašević, dok su na daljnjem saslušanju zadržani Galijašević i Toromanović, koji će danas biti predani Tužilaštvu na daljnje postupanje.

Galijaševiću se stavlja na teret da je od bihaćkog privrednika A. B., vlasnika firme "Behić Sanny Boy", tražio 10.000 KM ili 10 posto od duga koji je Gradska uprava imala prema njegovoj firmi, kako bi on naredio isplatu dugovanja od 100.000 KM.

Prema podacima Tužilaštva USK, uoči jučerašnje akcije tužilac i službenici FUP-a su u autu, u neposrednoj blizini, slušali razgovor Galijaševića i poduzetnika A. B., a nakon što je gradonačelnik otvoreno zatražio 10.000 KM, A. B. je kazao da mora otići do banke da podigne novac. U trenutku kada je izvršena primopredaja koverte sa označenim novčanicama, A. B. je zvučnim efektom signalizirao pripadnicima FUP-a, nakon čega su oni upali u zgradu Gradske uprave.

Jasmin Stambolija
Jasmin Stambolija

Nakon preuzimanja novca Galijašević je kovertu dao supruzi Adelaidi koja je potom, u pratnji savjetnika Stambolije, izišla iz kabineta, no tu su ih presreli službenici FUP-a. Ona je pokušala kovertu dati Stamboliji, ali ju je u tome fizički spriječio federalni policajac. Poslije toga oboje su vraćeni u kabinet.

Iz Tužilaštva su najavili da imaju "lagan" predmet za dokazivanje krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, budući da imaju snimljene "dobre" i "konkretne" razgovore Galijaševića i savjetnika Toromanovića s poduzetnikom A. B.

Za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.