Predstavnici udruženja žrtava u Hagu
0

Tužilaštvo će dokaze protiv Mladića iznositi 200 sati

FENA
Predstavnici udruženja žrtava iz BiH, koji su došli u Haag da prate početak suđenja Ratku Mladiću, sastali su se sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem Haškog tribunala, kao i s predstavnicima Suda.

"Glavni tužilac nam je rekao da je poslao zahtjev sudskom vijeću koje vodi proces protiv Mladića i nada se da neće ponovno biti izvođeni dokazi koji su već presuđeni u Haškom tribunalu, budući da ima 200 sati na raspolaganju za izvođenje svih dokaza. Međutim, još nije dobio zeleno svjetlo od Suda", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je donijelo odluku da će Tužilaštvo izvoditi dokaze protiv Mladića ukupno 200 radnih sati, a prvi svjedok, od ukupno 413, bit će saslušan 29. maja.

Subašić je rekla da je Brammertz kazao da će se zalagati pred Ujedinjenim nacijama (UN) da bude osiguran fond preko kojeg bi žrtve u BiH dobile naknadu.

Tokom razgovora, kako je navela Subašić, riječ je bilo i o smještanju arhive Haškog tribunala.

"Brammertz nam je rekao da će kopije arhive biti smještene u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, dok će UN zadržati originale. Mi se s tim ne slažemo", kazala je Subašić.

Konačna odluka o sudbini arhive Haškog tribunala još uvijek nije donesena.

Tokom sastanka, Brammertz je predstavnicima žrtava iz BiH govorio i o predmetima iz kategorije “A” koji su proslijeđeni pravosuđu BiH na daljnje procesuiranje.

"Pod oznakom "A" je 810 predmeta, i ništa nije urađeno s njima. Brammertz je razgovarao s predstavnicima Tužilaštva BiH kada je bio u posjeti BiH i rekao nam je da će zatražiti izvještaj kada su u pitanju ti predmeti", kazala je Subašić.

Tokom razgovora s predstavnicima Suda, žrtvama je prikazan film Haškog tribunala pod nazivom "Kraj nekažnjivosti", u kojem se govori o procesuiranju seksualnog nasilja počinjenog u BiH.

Osim žrtava iz Srebrenice, s tužiocem Brammertzom su se sastali i predstavnici još 11 udruženja, među kojima Udruženje žena Podrinja, Organizacija porodica šehida iz Vlasenice, te udruženja za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića, Vogošće, Ilijaša, Vrbanje, Kotor-Varoši, Travnika, Prozora, kao i Savez bošnjačkih udruženja i Savez logoraša BiH, javio je BIRN- Justice Report.