{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Nihada Bojadžića

F
28.6.2012. u 14:55
0
2
Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Nihada Bojadžića
0
Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Nihada Bojadžića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je da Nihadu Bojadžiću, optuženom za ratni zločin protiv stanovništva i ratnih zarobljenika na području Jablanice, bude određen pritvor zbog sumnje da bi mogao pobjeći u Srbiju, čiji je državljanin.
Tužiteljica Dinka Omerović obrazložila je da optuženi ima “jake rodbinske veze i imovinu u Srbiji” te da bi u slučaju bijega bio finansijski osiguran.

Braniteljica optuženog Edina Rešidović ocijenila je da je prijedlog Tužilaštva bez osnova, jer je Bojadžić u pritvoru već više od tri godine zbog krivičnog postupka za napad na selo Trusina.

Optuženi se obratio Sudskom vijeću rekavši da je on o krivičnom postupku i hapšenju bio “obaviješten tri dana unaprijed” i da nikada nije imao namjeru da pobjegne.

“Najviše volim Bosnu i Hercegovinu. Bio sam spreman da za nju dam život, i sumnja da bih pobjegao vrijeđa me kao čovjeka”, rekao je Bojadžić.

On je uhapšen u novembru 2009., a u septembru naredne godine počelo je suđenje za zločin u selu Trusina počinjen 1993. za koji je optužen s još petoricom pripadnika Armije BiH (ABiH).

Tužilaštvo BiH je u decembru 2011. protiv Bojadžića podiglo novu optužnicu, za zločine u Jablanici počinjene 1993., a u aprilu ove godine i treću, kojom su mu također na teret stavljeni zločini u Jablanici.

Prijedlog za određivanje pritvora podnesen je nakon što je podignuta treća optužnica protiv Bojadžića, koji je optužen kao nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Sud će naknadno donijeti odluku o pritvoru, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: