{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Bojadžiću: Tužilaštvo i odbrana nespremni za suđenje

F
30.8.2012. u 16:45
0
0
Suđenje Bojadžiću: Tužilaštvo i odbrana nespremni za suđenje
0
Suđenje Bojadžiću: Tužilaštvo i odbrana nespremni za suđenje
Suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici počelo je iznova čitanjem dvije optužnice, a nakon što je Sud BiH donio odluku o spajanju predmeta.
Bojadžića Državno tužilaštvo tereti po dvije optužnice za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima u Jablanici 1993. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović kazala je da je Sud donio odluku o spajanju predmeta po obje optužnice, s obzirom da se radi o istom optuženom i području, te da će biti donesena jedna presuda.

Suđenje Bojadžiću je počelo čitanjem optužnica, a optuženi je rekao da shvata radnje za koje je optužen. Uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane nisu iznesene budući da strane nisu bile spremne.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je kazala da je nespremna s obzirom da je smatrala da će biti održana statusna konferencija, dok je braniteljica Vasvija Vidović istakla da Odbrana nije potpuno spremna za početak suđenja jer još uvijek nisu dobili sve dokaze Tužilaštva BiH.

"Ovo Tužilaštvo jednostavno ignoriše sve zahtjeve Odbrane. Mi nismo spremni za suđenje jer nismo vidjeli sve dokumente. Smatramo i da je nemoguće da optuženi bude fizički i psihički spreman za ovo suđenje, dok se protiv njega vodi drugi postupak", rekla je Vidović.

Sudsko vijeće je naložilo tužiteljici i braniteljici da naprave "inventuru dokaza" u narednih sedam dana, kako bi bili riješeni problemi te dokazni postupak mogao početi.

"Što se tiče drugog zahtjeva da ovo suđenje ne počne dok se ne završi drugi postupak, ovo Vijeće je razmatralo to pitanje i zaključilo da je najbolje da suđenje teče, ali usporenim tokom, tako da se održava jedno ročište u dvije sedmice", kazala je sutkinja Hadžiomerović.

Bojadžiću, bivšem zamjeniku komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), sudi se, s pet drugih pripadnika ABiH, za ubistva 22 osobe u selu Trusina u aprilu 1993.

To suđenje je počelo 2010., a koncem prošle i sredinom ove godine Državno tužilaštvo podiglo je dvije nove optužnice protiv Bojadžića kojima je optužen za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima u ratnoj bolnici i drugim objektima u Jablanici.

Bojadžić se nalazi u pritvoru od novembra 2009.

Suđenje će biti nastavljeno 13. septembra kada će biti iznesena uvodna riječ i pozvan prvi svjedok Optužbe, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: