BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Neđu Ikonića

SRNA
Neđo Ikonić
Neđo Ikonić
Sud BiH će najkasnije za tri dana donijeti odluku o dopuni prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Neđi Ikoniću, koji se sumnjiči za genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici.

Tužilac Ibro Bulić je na današnjem ročištu podsjetio da je prvi prijedlog za određivanje pritvora Tužilaštvo podnijelo 30. decembra 2008. godine, ali budući da je Ikonić u to vrijeme bio nedostupan organima gonjenja, za njim je raspisana i potjernica.

"U međuvremenu smo saznali da se osumnjičeni nalazi u Americi i da se protiv njega vodi postupak zbog imigracione prevare. Nakon njegove deportacije u BiH, Tužilaštvo je juče dopunilo prijavu za određivanje pritvora, jer smatramo da su se za to stekli dodatni uslovi", izjavio je Bulić.

Kao razloge za određivanje jednomjesečnog pritvora, Bulić je naveo da Ikonić ima državljanstvo BiH i Srbije, te da je prije odlaska u Ameriku, na prevaru pokušao ući u Kanadu. 

"Stekli su se svi uslovi za određivanje pritvora, jer postoje sve pretpostavke da bi osumnjičeni ponovo pokušao da se dokopa skrovitog mjesta i da ponovo postane nedostupan organima gonjenja", istakao je tužilac.

On je posebno naglasio da je Tužilaštvo proteklih dana podiglo optužnice protiv više lica koja se sumnjiče za isto djelo kao i Ikonić, te da bi on, puštanjem na slobodu, mogao uticati na svjedoke u ovom slučaju.

Ikonićev branilac Nenad Rubež  predložio je da se njegovom  klijentu izreknu mjere zabrane, kao što su ograničeno kretanje i oduzimanje ličnih isprava, a ne pritvora, jer, kako je naglasio, Ikonić "nema gdje da bježi".
"Ikonić je u Ameriku otišao 'trbuhom za kruhom' da prehrani porodicu koja živi u Zvorniku. Zbog toga je i dao lažne podatke. On nije znao da ga bilo ko traži, za to je saznao tek u Americi", kazao je Rubež.

Advokat je naveo da je Ikonić spreman da se odrekne državljanstva Srbije, čime bi uvjerio Tužilaštvo da nema namjeru da napušta BiH. 

Američke vlasti juče su BiH izručile Neđu Ikonića, koji je osumnjičen za ratne zločine u Srebrenici jula 1995. godine. 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Ikonića po naredbi Tužilaštva BiH na sarajevskom aerodromu, a u akciji hapšenja učestvovali su i službenici Granične policije BiH.

Ikonić se tereti da je kao komandant 2. čete Specijalne brigade policije "Jahorina" MUP-a Republike Srpske učestvovao u krivičnom djelu genocida.

 	Hapšenje Ikonića povratak je u slučaj koji je započeo krajem 2006, kada je zbog davanja lažnih imigracionih podataka širom Amerike uhapšeno oko 40 Srba.  Neki su zbog toga osuđeni i čekaju deportaciju, a neki oslobođeni. 

Ikonić je tada uhapšen prvi put, poslije čega je pušten na slobodu uz kauciju.